«Νυστέρι» σε 72 κρεβάτια και σε 32 γιατρούς που υπηρετούν στην Αχαΐα, προκειμένου να επιβιώσει ο μεγάλος «ασθενής», το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιφέρει ο νέος χάρτης Υγείας.
Τη μεγαλύτερη μεταβολή υφίσταται το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, το οποίο καταργείται ως Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας και μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας - Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και συνενώνεται με το Νοσοκομείο Αιγίου. Το νοσοκομείο συρρικνώνεται σημαντικά, καθώς από 30 κλίνες που είχε πριν, πλέον θα έχει 8, ενώ από τους 23 γιατρούς θα έχει μόνο 19.
Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαβρύτων δημιουργεί πολλά ερωτήματα, ενώ υποβαθμίζονται και οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή, η οποία αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό τουριστικό πόλο.
Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί κύκλοι, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο απέχουν από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ως ιατρικό προσωπικό σε κάθε κλινική καταγράφονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος από το υπουργείο Υγείας για πλεονάζον ιατρικό προσωπικό.
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μέσος όρος των εξετάσεων ανά ιατρική μονάδα.
10.000 εξετάσεις
Για το μέσο όρο εξετάσεων τετραμήνου στο Κέντρο Υγείας της Αχαΐας, από τη νοσηλευτική μονάδα καταγράφηκαν 10.000 εξετάσεις -και στάλθηκαν τα στοιχεία στο υπουργείο- ενώ από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι ο μ.ο. τετραμήνου του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας ήταν 2.500 εξετάσεις! Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταγγελθεί και επισήμως η αναντιστοιχία των στοιχείων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές ασχολούνταν με τη συγκέντρωσή τους.
Ο Στάθης Τερζής, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, τόνισε: «Το δήθεν νοικοκύρεμα στην Υγεία αντιστοιχεί για μας "ως μια προδιαγεγραμμένη συρρίκνωση του ΕΣΥ και του λεγόμενου κοινωνικού κράτους". Μάλιστα τη μέρα που το κράτος έπνιξε στα χημικά και το παρακράτος έδρασε στο Σύνταγμα την ημέρα εκείνη διάλεξε ο υπουργός να εξαγγείλει την κατάργηση 4.000 κλινών, τις μεταθέσεις γιατρών και συγχωνεύσεις διοικήσεων νοσοκομείων προϊδεάζοντας για το κλείσιμο -σε δεύτερο χρόνο- άνω των 50 εξ αυτών. Εκτιμώ ότι το ΕΣΥ θα διαλυθεί. Η Υγεία θα εμπορευματοποιηθεί και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βαθμιαία αντικατάσταση της ιδιωτικής περίθαλψης. Ολη αυτή η ιστορία ανοίγει την πόρτα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μεθαύριο Πέμπτη η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών έχει γενικό συμβούλιο και εκεί θα παρθούν αποφάσεις».
Σε αντίθετη κατεύθυνση ο Χαρ. Ασβεστόπουλος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου, τόνισε:
«Οι συνενώσεις των νοσοκομείων πιστεύω ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Και στον τομέα της Υγείας επικρατούσε το σλόγκαν "κάθε πόλη και στάδιο / κάθε χωριό και γυμναστήριο". Ετσι και με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Σε πολλές περιοχές υπάρχει πολυδιάσπαση δυνάμεων και υπολειτουργία κλινικών, εφημεριών, γιατρών, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εκτιμώ ότι το υπουργείο Υγείας και προσωπικά ο κ. Λοβέρδος -τον οποίον δεν γνωρίζω προσωπικά- κάνουν μια τιτάνια προσπάθεια να βάλουν τάξη στον κατακερματισμό, στην πολυδιάσπαση και στη σπατάλη ανθρώπων και υλικών. Πρέπει να συμβάλλουμε στην οικονομία και τουλάχιστον εδώ στη περιοχή μας τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου να λειτουργούν πλήρως και σωστά».