Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΕΣΥ: το μεγάλο μαχαίρι σε 3 περιφέρειες! (α. Θεσσαλία)

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό διαδηλώνουν για τις περικοπές στην Υγεία (φωτ. αρχείου) Αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο και θετική ανταπόκριση στους διοικητικούς παράγοντες προκαλούν οι συγχωνεύσεις των υπηρεσιών υγείας, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι υποβαθμίζονται πολλές μονάδες αναίτια και θεωρούν ότι το υπουργείο βασίστηκε σε λάθος στοιχεία. Σήμερα η Δυτική Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θεσσαλία.
  ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κλείνουν 107 κρεβάτια
Θετική η υποδοχή από τη διοίκηση, αρνητική από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας της πρότασης του υπουργείου για αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ, που σε επίπεδο Θεσσαλίας συνεπάγεται το κλείσιμο 107 κρεβατιών και τη μείωση κατά 66 των θέσεων ιατρών, ενώ σε επίπεδο
νομού Λάρισας, αφορά κυρίως το Γενικό Νοσοκομείο και δευτερευόντως το Πανεπιστημιακό.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι μειώσεις γίνονται σε υγειονομικές μονάδες οι οποίες ουδέποτε αναπτύχθηκαν πλήρως: στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι αναπτυγμένες 566 έναντι 706 οργανικών κλινών, ενώ στο Γενικό 269 έναντι 405. Αυτό, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, συνεπάγεται ότι η Θεσσαλία είναι το πλέον «μειονεκτικό» γεωγραφικό διαμέρισμα σε αριθμό κλινών και νοσοκομείων. Ενώ ο μέσος όρος της πανελλήνιας αναλογίας είναι 1 νοσοκομείο ανά 100.000 κατοίκους, στη Θεσσαλία είναι 1 νοσοκομείο ανά 150.000 και πλέον κατοίκους.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο κλινών, η Θεσσαλία διαθέτει μόνο τα 2/3 σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, δηλαδή λιγότερες από 2 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κων. Καραμπάτσας, κάνει λόγο για «ανασύνταξη δυνάμεων που δημιουργεί προστιθέμενη αξία και θα βελτιώσει την κατάσταση», ενώ προβλέπει «εξορθολογισμό ανθρώπινων και υλικών πόρων με ωφελημένο τον πολίτη».
Αντίθετα, ο πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου, Λ. Καραγεώργος, θεωρεί ότι το ΓΝΛ μπαίνει σε πορεία είτε «αιφνίδιου» είτε «αργού, αλλά προγραμματισμένου θανάτου», δηλώνει ότι οι ανακοινωθείσες αλλαγές «δεν εδράζονται και δεν απορρέουν από καμία πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη των υγειονομικών αναγκών της χώρας», επισημαίνει τις «παραδοξότητες» των ανακοινωθέντων (π.χ. ειδικευμένοι γιατροί και ειδικευόμενοι αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο για λόγους σκοπιμότητας), αλλά και την πανελλήνια πρωτοτυπία: ένα μεγάλο νοσοκομείο (άνω των 250 κλινών) όπως το Γενικό Λάρισας να μπαίνει σε ενιαίο κύκλο διοίκησης.
Ακόμη, μιλά για «μια πρόταση που διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και δημιουργεί συνθήκες ιδιωτικής λογικής στο ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα εκχωρεί σημαντικά κομμάτια του στον ιδιωτικό τομέα». Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος, κρίνοντας συνολικά το εγχείρημα, μιλά για περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο 10.000 -σε τελική φάση- κρεβατιών, απομάκρυνση 6.500 γιατρών και τεράστιες ελλείψεις σε υλικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ στηλιτεύει και την παράδοση 560 κλινών σε ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των γιατρών των Νοσοκομείων Τρικάλων και Καρδίτσας, τόσο για τη συγχώνευση κλινικών όσο και για τη μεταφορά κάποιων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Παρά το γεγονός πως οι διοικήσεις θα μείνουν και στα δύο νοσοκομεία, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Σάκης Παπαδόπουλος, κάνει λόγο για «πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας στο βωμό της συμμόρφωσης στις υποδείξεις των ξένων επικυρίαρχων».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης, τα δύο Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας θα συνεργάζονται, αλλά θα έχουν ξεχωριστές διοικήσεις και θα μετακινηθούν τρία τμήματα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πρόκειται για την Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων, που θα πάει στην Καρδίτσα, τη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας που πάει στα Τρίκαλα και την ΩΡΛ Κλινική επίσης στα Τρίκαλα. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν συνενώσεις κλινικών εντός των νοσοκομείων. Συνολικά στο Νοσοκομείο Τρικάλων από 303 αναπτυγμένες κλίνες θα μείνουν 260, ενώ στο Νοσοκομείο Καρδίτσας από 241 θα μείνουν 220.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η κυβέρνηση επισημοποιεί την πλήρη αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας. Εγκαταλείπει όλες τις εξαγγελίες της για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την απόδοση σε λειτουργία των έτοιμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, για την ασφάλεια του συστήματος εφημεριών, για την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, για τις αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που θα συμβάλουν στη βελτίωση του καταρρέοντος ΕΣΥ». Και συνεχίζει: «Ολα αυτά γίνονται με αποκλειστικό στόχο να προσαρμόσουν τις δημόσιες δαπάνες υγείας στις εντολές των τοκογλύφων δανειστών για δραματική μείωσή τους».