Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΛΟΒΕΡΔΟΣ-Σε 15 μέρες θέλει να τελειώνει με τις συνενώσεις!

<b>Α  Λοβέρδος</b><br>«Είμαστε τριτοκοσμική χώρα»

Ο κύβος ερρίφθη. Εως την Κυριακή 17 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας θα συμπεριλάβει τις τελικές παρατηρήσεις των αρμοδίων σ'' ό,τι αφορά τις συνενώσεις των νοσοκομείων της χώρας, για να ξεκινήσει στις 22 του μηνός την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων και όχι τη σύνταξη σχετικού νόμου.
Ο Αν. Λοβέρδος ανήγγειλε το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και αν και εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο -«όπου έχουμε κάνει λάθος θα το δούμε με ενδιαφέρον»- έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα μετακινηθούμε από τις θέσεις μας» αν οι προτάσεις περιλαμβάνουν αύξηση των νοσοκομείων και των κλινικών.
Προσδιόρισε δε το μέγεθος των συνενώσεων ως εξής: Από τα 131 νοσοκομεία σ'' όλη την επικράτεια θα πάμε στα 83 και από τις 2.000 κλινικές στις 1.670, δήλωσε εκ νέου ο υπουργός, επιμένοντας την ίδια στιγμή πως «δεν χρειαζόμαστε την κατάργηση δομών,
χρειαζόμαστε συνενώσεις δυνάμεων, και αυτό είναι το πολιτικό πρόσταγμα».
«Γονατογράφημα»
Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε τις αιτιάσεις περί υποταγής του ΕΣΥ στις επιταγές των «κηδεμόνων» μας. «Οι αλλαγές αυτές δεν εντάσσονται στη μνημονιακή πολιτική. Η ελληνική πολιτεία ορθώνει την υποχρέωσή της αυτή και ήρθε η ώρα να την κάνει πράξη», απεφάνθη.
Κατά τον ίδιο τρόπο αμφισβήτησε και τις όποιες επικρίσεις περί χειρισμών του με μοναδικό γνώμονα την περιστολή των δημόσιων δαπανών στο χώρο της Υγείας.
«Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν διέπει τη δουλειά μας», ισχυρίστηκε, «αλλά είναι ευπρόσδεκτο», συμπλήρωσε με νόημα και έκανε λόγο για εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η αντιπολίτευση πάντως δεν συμμερίστηκε διόλου τις θέσεις του. Ο τομεάρχης της Ν.Δ. σε θέματα Υγείας Θ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε τον όλο σχεδιασμό «γονατογράφημα» και γνωστοποίησε ότι θα καταφύγει στην τρόικα για να την ενημερώσει.
Κατά των συνενώσεων εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς. Οσο για τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, τάχθηκαν υπέρ του βασικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, εξέφρασαν ωστόσο επιμέρους ενστάσεις τοπικού χαρακτήρα.