Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Σύγκρουση Παπανδρέου με τη νεολαία…Του Γιωργου Κυρτσου

Οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε μία βίαιη σύγκρουση με τη νεολαία.
Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του μετέτρεψαν τη λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 600 ευρώ και τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να της προσδώσουν τα χαρακτηριστικά της γενιάς των 500 ευρώ.
Με το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών να αγγίζει το 40% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και τις μορφές ανασφάλιστης εργασίας να κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής των νέων, δημιουργούνται εκρηκτικές κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις.
Πίσω από την εκσυγχρονιστική και υπερβατική ρητορεία του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου
κρύβεται μια βαθιά αντιδραστική αντίληψη για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Θα γεμίσουν οι πλατείες
Οι εκπρόσωποι του κομματικού, συνδικαλιστικού συστήματος και των πολυτελών «ρετιρέ» της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας ταμπουρώνονται πίσω από τα προκλητικά προνόμιά τους και αρνούνται να συμβάλουν στη δημοσιονομική και οικονομική εξυγίανση. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μετατρέψουν τη γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 600 και στη συνέχεια σε γενιά των 500 ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου διαχειρίζεται με στυγνό αντικοινωνικό τρόπο τα συμφέροντα του κομματικού, συνδικαλιστικού και γραφειοκρατικού κατεστημένου. Δίνει μάχη χαρακωμάτων για να προστατεύσει τα συμφέροντα του ευρύτερου συστήματος εξουσίας και προσυπογράφει όλες τις αποφάσεις που μετακυλίουν το κόστος της προσαρμογής στη νέα γενιά και στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Μία στρατηγική που στηρίζεται στην περιθωριοποίηση της νέας γενιάς και στη συνεχή υπονόμευση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Ουσιαστικά δανειζόμαστε και προετοιμαζόμαστε για το μεγάλο άλμα του δημόσιου χρέους από τα 350 δισ. στα 400 δισ. ευρώ, για να επιδοτούμε την ομαλότητα ενός χρεοκοπημένου συστήματος εξουσίας με την ευρύτερη έννοια του όρου.
Το εκπληκτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του παίρνουν αυτές τις αποφάσεις με τους απογοητευμένους νέους και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας να γεμίζουν τις κεντρικές πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ρίχνει με την πολιτική της λάδι στη φωτιά της λαϊκής διαμαρτυρίας και λειτουργεί σαν προβοκάτορας απέναντι στο αγριεμένο πλήθος.