Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Εταιρίας Πυρηνικής Ιατρικής και Βιολογίας για την άδεια ακτινοπροστασίας.

Αθήνα 03/06/2011

ΠΡΟΣ:        Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κο. Λοβέρδο Ανδρέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ                                    
Εννεαμελής Επιτροπή Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών
Αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες και Ενώσεις 

ΘΕΜΑ: Τροπολογία κατάργησης της άδειας ακτινολογικής προστασίας

Αξιότιμε Κε. Υπουργέ,

Λάβαμε γνώση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας εκ μέρους σας, την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά την οποία οι διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 3 του ν.δ. 4111/1960 (Α' 163), 13 του β.δ. 993/1966 (Α'271), 2 παρ. 2 του ν. 1821/1988 (Α'271), 74 παρ. 1 εδάφιο 4 του ν. 2071/1992 (Α'149), καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης, καταργούνται.
Ως συνέπεια, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία των τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής, καθώς και των εργαζομένων Πυρηνικών Ιατρών, Ακτινοφυσικών, Τεχνολόγων, αλλά και Νοσηλευτών
που απασχολούνται στον τομέα των ιοντιζουσών ακτινοβολιών, σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, η λειτουργία των οποίων έχει δομηθεί εδώ και 50 χρόνια, στην αρχή της ακτινοπροστασίας των εργαζομένων και των ασθενών. Το σκεπτικό της πρότασης για κλιμακούμενη χορήγηση άδειας ακτινοπροστασίας ανάλογα με την προσωπική δοσιμέτρηση, και με κατώτατο όριο το 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου του κανονισμού ακτινοπροστασίας δεν είναι σύμφωνη με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑΕ για το 2010, η ακτινοβολία που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις περιπτώσεις είναι κάτω από το 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου (25 mSv), δηλαδή κάτω από το όριο των 5 mSv που τίθεται από την διάταξη, ως όριο λήψης άδειας ακτινοπροστασίας. Σύμφωνα λοιπόν με την νέα τροπολογία, κανένας εργαζόμενος στο χώρο των ιοντιζουσών ακτινοβολιών δεν θα λάβει ποτέ ακτινολογική άδεια. Παρόλα αυτά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι δεν υπάρχει αβλαβής δόση ακτινοβολίας και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που επί 35 και πλέον έτη εκτίθενται σε ετήσια βάση σε μεγέθη δόσεων ακτινοβολίας, πολλαπλάσια του γενικού πληθυσμού, και με αθροιστική δράση. Η υπό κατάργηση υπάρχουσα νομοθεσία αποτελεί την ελάχιστη προβλεπόμενη διαδικασία για την ελάττωση του επαγγελματικού κινδύνου από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το γεγονός ότι δεν ερωτήθηκε καμία από τις επιστημονικές εταιρείες ή τους δημόσιους φορείς που λειτουργούν στον χώρο των ιοντιζουσών ακτινοβολιών, και κατατέθηκε η προαναφερόμενη τροπολογία στη Βουλή, χωρίς να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους, και χωρίς να υπάρχει κάποια τεκμηρίωση ή αιτιολόγηση για το λόγο της ουσιαστικής κατάργησης της συγκεκριμένης άδειας. Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση δημόσια επιστημονική συζήτηση του ζητήματος όσον αφορά τον χειρισμό της μείωσης της συστηματικής έκθεσης των εργαζομένων στην ακτινοβολία, που διέπεται από διεθνείς και εγχώριους κανονισμούς.
Ζητούμε την άμεση απόσυρση της υπό ψήφιση τροπολογίας, και προτείνουμε να κατατεθεί σχετικό ερώτημα στην Εννεαμελή Επιτροπή Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, αφού κατατεθούν οι αντίστοιχες εισηγήσεις από τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες, αλλά και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ώστε να επανεξεταστεί το θέμα της ακτινοπροστασίας των εργαζομένων με όρους τεκμηριωμένης επιστημονικής βάσης και με προοπτική τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, στα όρια πάντα που διέπει η επιστημονική λογική και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Μετά τιμής,
Ανδρέας Φωτόπουλος                                                 Ιωάννης Θ. Κούτσικος