Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Τα τρωτά σημεία του ΕΣΥ από τον Δανό καθηγητή K. M. Pedersen!

kjeld_moeller_pedersen
Τις οργανωτικές κυρίως αδυναμίες του Συστήματος Υγείας της Ελλάδας επισήμανε σε ομιλία του ο Δανός καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Kjeld Moller Pedersen.
Ο Kjeld Moller Pedersen έχει ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και με διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να τους μεταφέρει την εμπειρία του από τη Δανία, της οποίας το υγειονομικό σύστημα θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα.
Ο Δανός καθηγητής στην ομιλία του με θέμα: «ορθολογική διαχείριση και ανάπτυξη ενός αποδοτικού συστήματος υγείας», τόνισε ότι το μεγαλύτερο
πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης και λογιστικής ενώ αναφερόμενος στους ανύπαρκτους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων είπε χαρακτηριστικά: «πετάτε στα τυφλά».
Μάλιστα, τόνισε ότι ψάχνοντας στη Eurostat για στοιχεία σχετικά με τα οικονομικά της υγείας στην Ελλάδα, δεν βρήκε σχεδόν τίποτα καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει καταγραφή με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει ο ΟΟΣΑ.
Ο κ. Pedersen έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη κατάρτισης αυστηρών προϋπολογισμών στα νοσοκομεία όπου θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν καθήκοντα επαγγελματίες managers. Παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα εισαγωγής συστημάτων μηχανοργάνωσης και λογιστικής τελευταίας τεχνολογίας με στόχο των εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και την αποφυγή συσσώρευσης χρεών προς τους προμηθευτές.
Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς τα τελευταία χρόνια οι φαρμακευτικές δαπάνες- όχι μόνο της Ελλάδας αλλά των περισσοτέρων χωρών- έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Μείωση τιμών φαρμάκων και παράλληλες εξαγωγές
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής στη μείωση των τιμών των φαρμάκων που είχε κάποια θετικά αποτελέσματα αλλά και μια πολύ αρνητική συνέπεια: τις παράλληλες εξαγωγές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Padersen, η χώρα από την οποία η Δανία κάνει τις περισσότερες εισαγωγές φαρμάκων είναι η Ελλάδα! Την ίδια ώρα, όμως, στη χώρα μας παρατηρούνται τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα εξαιτίας αυτών των παράλληλων εξαγωγών.
Ο Δανός καθηγητής, επισήμανε επίσης την ανάγκη ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να εξοικονομηθούν χρήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Padersen, θα πρέπει στις ιατρικές σχολές να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων- λόγω του μεγάλου αριθμού γιατρών που έχει η Ελλάδα- αλλά και να δοθούν κίνητρα στους φοιτητές για να ακολουθούν τη γενική ιατρική προκειμένου να μπορεί να στελεχωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα.