Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Οι αποφάσεις που έλαβε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 13 Μαϊου


 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Πολιτική συγκυρία
Ένα χρόνο μετά το εθελόδουλο Μνημόνιο που, όπως περίτρανα αποδείχθηκε, ούτε μονόδρομος ήταν ούτε μας επιβλήθηκε «έξωθεν», κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει τόσο την απροκάλυπτα ταξική του στόχευση όσο και την παταγώδη αποτυχία του να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος. Εκεί που το Μνημόνιο ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία και πέτυχε απολύτως τον πραγματικό του στόχο, είναι στην βίαιη μείωση του κόστους  εργασίας και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στο όνομα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε με την «τρόικα» και προώθησε μια πρωτοφανούς σκληρότητας για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νεοφιλελεύθερη πολιτική  που οδήγησε κυριολεκτικά στη λεηλασία  του κόσμου της εργασίας και του κοινωνικού πλούτου.  Για να διασώσουν
υποτίθεται  την οικονομία  και τη   χώρα από τη χρεοκοπία, χρεοκοπούν συστηματικά τους εργαζόμενους και την κοινωνία. 
Η «επιχείρηση» ισοπέδωσης του εργασιακού κόστους και των κοινωνικών κατακτήσεων στη χώρα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής σε συνδυασμό με το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με τους όρους των δανειστών και της αγοράς, προδιαγράφουν θεσμοθετημένη λιτότητα διαρκείας, ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών  και πλήρη  εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για να παραμείνουν  αλώβητα  από την κρίση τα κέρδη του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου, η φορολογική ασυλία του πλούτου, τα προνόμια του πελατειακού πολιτικού συστήματος, η παντοδυναμία της χρηματοπιστωτικής μαφίας και της διεθνούς τοκογλυφίας.  Αυτό είναι ένα τριτοκοσμικό κοινωνικό μοντέλο γενικευμένης φτώχειας, ακραίων ανισοτήτων  και περιθωριοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού που «παράγει» καθημερινά απόγνωση, ανασφάλεια, συλλογική κατάθλιψη αλλά ταυτόχρονα κοινωνική αγανάκτηση και οργή. Το ζητούμενο είναι αυτή η κοινωνική δυσφορία να μετατραπεί σε καθολική αντίσταση στο Μνημόνιο και την κυβέρνηση και σε ενεργό παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα για μια ριζική  αλλαγή πορείας και όχι να τροφοδοτήσει συντηρητικά αντανακλαστικά ξενοφοβίας, ρατσισμού και κοινωνικού αυτοματισμού  ή να διευκολύνει αντιδημοκρατικές  και αυταρχικές «λύσεις» στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο.   
Δυστυχώς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας της 11ης Μαΐου στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν πλήρως αυτές τις εκτιμήσεις. Η επιχείρηση γενικευμένης καταστολής κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας, οδήγησε στην προχθεσινή έκρηξη ωμής βίας, στη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ εναντίων 2 διαδηλωτών (ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Κρατικού Νικαίας) και στην βάρβαρη κακοποίηση δεκάδων άλλων. Η κυβέρνηση διολισθαίνει καθημερινά στον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία, την κρατική βία και τρομοκρατία.
Ενώ ακολουθεί πολιτική «σιδηράς πυγμής» απέναντι στους πολίτες, αδιαφορεί για την μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε γκέτο, το οποίο κατασκεύασαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη μεταναστευτική τους πολιτική και σήμερα ανέχονται ή συγκαλύπτουν την ακροδεξιά ρατσιστική βία που εκδηλώνεται με δολοφονικό τρόπο αυτές τις μέρες.
Η μόνη πολιτική απάντηση σε αυτήν την αντιδημοκρατική εκτροπή είναι η δημοκρατική εγρήγορση της κοινωνίας και η ένταση των μαζικών συλλογικών αντιστάσεων και αγώνων.
Εξελίξεις στην Υγεία
Η ΟΕΝΓΕ είχε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει την κοινωνία ότι «οι οριζόντιες περικοπές στο ΕΣΥ και η ακύρωση προγραμματισμένων βελτιώσεων, στό βωμό του Μνημονίου, βλάπτουν σοβαρά την Υγεία». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την εκτίμηση αυτή. Καθημερινά θρηνούμε θύματα ή κινδυνεύουν  ανθρώπινες ζωές,  εξ αιτίας των ελλείψεων ιατρικού –νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ αυξάνονται με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απώλεια άνω των 2500 αποτρέψιμων θανάτων ετησίως, νέων στην πλειοψηφία τους ανθρώπων.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και  οι ίδιοι οι ασθενείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και υγειονομικού υλικού, ελλείψεις που καθιστούν αδύνατη ή  επισφαλή την   περίθαλψη των πολιτών, ο Υπουργός Υγείας, αντί να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς υλικών και να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία των απευθείας αναθέσεων, προωθεί γελοίες θεωρίες συνωμοσίας και δήθεν δολιοφθοράς του ΕΣΥ από τους γιατρούς.  Προφανής  επιδίωξη του είναι η μετάθεση  της δικής του ευθύνης και της κυβέρνησης συνολικά για την απαράδεκτη κατάσταση  της δημόσιας περίθαλψης και η στοχοποίηση των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων για τα βάσανα των ασθενών. Η τακτική αυτή τροφοδοτεί ακραία φαινόμενα αυταρχισμού, όπως της σύλληψης με τη διαδικασία του «αυτόφωρου» της συντονίστριας εφημερίας  στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» μετά από καταγγελία συγγενούς ασθενούς ότι νοσηλεύτηκε σε ράντζο και άρα «εκτέθηκε σε κίνδυνο».
Ηθικός αυτουργός αυτής της ιδιότυπης ποινικοποίησης του ιατρικού έργου που επιτελείται με αυταπάρνηση και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, είναι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας.  Προειδοποιούμε τον διαρκώς παραπλανώντα κ. Λοβέρδο ότι όχι μόνο δεν θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει αυτή την αθλιότητα, αλλά και ότι σε περίπτωση βλάβης της υγείας ή πολύ περισσότερο θανάτου οποιουδήποτε ασθενή λόγω των εγκληματικών ελλείψεων στα νοσοκομεία,  θα έχει προσωπικά ο ίδιος την πολιτική αλλά και την ποινική ευθύνη.
Η τελευταία βαρύγδουπη και θεατρική πολιτική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ότι τάχα με θρήνο καρδίας θα περικόψει το 40% των Νοσοκομείων, αποδεικνύει ότι μοναδικό μέλημα του είναι να κατοχυρώσει το ρόλο του «πολιορκητικού κριού» του ηγετικού πυρήνα  της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της πολιτικής του Μνημονίου, το ρόλο του σκληρού «μαχητή» πρώτης γραμμής και μουτζαχεντίν του μονεταρισμού, ο οποίος χωρίς ενοχές και χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους υλοποιεί την «εθνοσωτήρια» κυβερνητική πολιτική.
Το Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι  η σχεδιαζόμενη «αναδιάταξη των Νοσοκομείων της χώρας» δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στον ακρωτηριασμό τους, στην οριστική κατεδάφισή τους. Η πολιτική των «συγχωνεύσεων» οδηγεί στο κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, Κ.Υ και  προνοιακών ιδρυμάτων.
Η κυβέρνηση και ο κ. Λοβέρδος έχουν ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών στην Υγεία, αφήνοντας απλήρωτες χιλιάδες εφημερίες γιατρών και υπερωρίες νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, χρωστώντας εκατομμύρια ευρώ σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, φαρμακοποιούς και προμηθευτές, αναπαράγοντας έτσι την προκλητή ζήτηση, τις υπερτιμολογήσεις και τη διαφθορά. Την ώρα που η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται λόγω της κρίσης, η κυβέρνηση στερεί από τους πολίτες πολύτιμες υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, περιθωριοποιώντας υγειονομικά και κοινωνικά  ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.  Αποκλειστική επιδίωξη αυτής της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής υγείας είναι η υπηρέτηση των κατευθύνσεων του  επικαιροποιημένου Μνημονίου και των τοκογλύφων δανειστών της  χώρας,  που θέλουν να υποβαθμίσουν  σε τριτοκοσμικά επίπεδα το κόστος εργασίας και το κοινωνικό κράτος. Το «Επιχειρησιακό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων», πέρα από την εγκληματική προχειρότητα και αυθαιρεσία του, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κυβερνητικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και μετατρέπει το Υπουργείο Υγείας σε «εταιρεία» Real Estate και μεσάζοντα προώθησης  ΣΔΙΤ  στα οικοπεδικά «φιλέτα» κυρίως των κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας. 
 Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκουν τη διεξαγωγή ευρύτατου διαλόγου σε όλη την κοινωνία  για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να βελτιώσουμε την όντως άθλια κατάσταση που επικρατεί. Αμφισβητούν όμως την επιστημονική εγκυρότητα των πολυδάπανων χαρτών υγείας και των περιβόητων «μελετών» του κ. Λιαρόπουλου, που για να εμφανίσουν  πλεονασματικό ιατρικό δυναμικό και προβληματική σχέση κλινών/γιατρό, προσμετρούν  τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς γιατρούς στους γιατρούς του ΕΣΥ  και αγνοούν  την ειδική γεωμορφολογία της χώρας. Η  πολιτική σκοπιμότητα των γνωστών «εισηγήσεων» για «εφημερία ανά Τομέα», για « ενοποιήσεις Κλινικών, μετατροπές κλινικού αντικειμένου», για  «μετακίνηση στα Νοσοκομεία της περιφέρειας  6.500 γιατρών ΕΣΥ που πλεονάζουν στα Νοσοκομεία του Κέντρου» κλπ , δεν κρύβεται. Προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με περικοπές 40% των κονδυλίων  για την δημόσια Υγεία μπορεί να βελτιωθεί το ΕΣΥ, να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και ο συνωστισμός στα ΤΕΠ, να εφημερεύουν  καθημερινά όλα τα Νοσοκομεία! Αν δεν είναι κυνικοί και  υποκριτές, είναι γελοίοι και επικίνδυνοι.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ως σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση όλες τις προτάσεις των θεσμικών εκπροσώπων της  ιατρικής κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν ως συνομιλητές επιτροπές που οι ίδιοι συγκροτούν (Επιτροπή Σοφών, Επιτροπή ΚΕΣΥ, Επιτροπή Συγχωνεύσεων κλπ.) από κομματικούς εγκάθετους ή γνωστούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές.
Το  Γενικό Συμβούλιο τονίζει ότι τυχόν μέλη του που συμμετείχαν ή συμμετέχουν  σ΄ αυτές τις επιτροπές δεν εκπροσωπούν την ΟΕΝΓΕ, δεδομένου ότι τα πορίσματα και οι εισηγήσεις των επιτροπών αυτών είναι διαμετρικά αντίθετες με τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας να πάψουν τη μεταφορά γιατρών που υπηρετούν σε μονάδες του ΙΚΑ και διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία σε κλινικές του ΕΣΥ στις οποίες υπηρετούν γιατροί Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, δημιουργώντας συνθήκες ανάλογες μ΄ εκείνες των Πανεπιστημιακών Κλινικών. Επίσης καλεί τον υπουργό Υγείας να επιδείξει στοιχειώδη σοβαρότητα και να πάψει να αναιρεί κάθε μήνα δικά του καθώς και προγενέστερα νομοθετήματα που αφορούν στην κατάργηση των ιδιωτικών ιατρείων των Πανεπιστημιακών γιατρών. Τα ιατρεία αυτά πρέπει να κλείσουν οριστικά, οι Πανεπιστημιακοί γιατροί εφόσον επιθυμούν να παρέχουν κλινικό έργο πρέπει να είναι Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης όπως έχει αποφανθεί και το ΣτΕ και όσοι τυχόν επιμείνουν να διατηρούν ιατρεία να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός των Πανεπιστημιακών Κλινικών από τις Κλινικές του ΕΣΥ, φροντίζοντας το υπουργείο Παιδείας να καλύψει όλες τις κενές θέσεις ΔΕΠ.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να μη διανοηθούν να απομακρύνουν τους Επιμελητές που διανύουν ως γιατροί επί θητεία την πρώτη τους πενταετία στο ΕΣΥ. Ο υπαρκτός αυτός κίνδυνος προκύπτει από δεκάδες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που προλειαίνουν την κατάσταση ώστε να εφαρμοστούν οι εντολές της τρόικας για απομάκρυνση όλων των μη μόνιμων υπαλλήλων από το Δημόσιο. Καλεί ταυτόχρονα τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση για αποτροπή κάθε τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο θα σημάνει την οριστική κατάρρευση του ΕΣΥ.

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που περιγράψαμε
το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
1.-Προωθούμε το κοινωνικό μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας που δεν θα επιτρέψει καμιά αυθαίρετη κατάργηση κλινικής ή τμήματος και  κανένα κλείσιμο νοσοκομείου στο όνομα του Μνημονίου και θα προωθήσει τη στήριξη και ποιοτική ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος υγείας για την κάλυψη των πραγματικών και συνεχώς αυξανόμενων αναγκών περίθαλψης, ψυχικής Υγείας και υγειονομικής φροντίδας όλων των πολιτών που ζουν και εργάζονται σ’ αυτή τη χώρα, των μεταναστών, των ανέργων, των αστέγων, των ανθρώπων που καθημερινά η οικονομική κρίση εξαθλιώνει και περιθωριοποιεί.
2. Ξεκαθαρίζουμε  ότι δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό μίζερο και προβληματικό  ΕΣΥ αλλά ένα άλλο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με δωρεάν, καθολικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε καμιά βελτίωση της θέσης  μας μέσα σε ένα Σύστημα που απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, που ταλαιπωρεί αντί να λύνει προβλήματα, που διαβρώνεται   καθημερινά από την παραοικονομία και τη  διαφθορά, που δεν προσφέρει σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή την ώρα της αρρώστιας.  
Θέτουμε  εμείς και όχι οι τεχνοκράτες των οικονομικών της Υγείας, τα θέματα της ορθολογικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης χρήσης  της  ιατρικής τεχνολογίας και  των φαρμάκων μέσα από  τη  χρηματοδοτημένη από το Κράτος  επιστημονική  ενημέρωση  και επιμόρφωση   των γιατρών και των άλλων υγειονομικών. Οφείλουμε, ειδικά σήμερα που βάλλεται το ΕΣΥ, να διεκδικήσουμε τη  βελτίωση της οργάνωσης και της καθημερινής λειτουργίας των νοσοκομείων, την αξιοπρεπή μεταχείριση κάθε ασθενή χωρίς την ανάγκη του «μέσου» ή της συναλλαγής, να απαιτήσουμε αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου όχι μόνο του κόστους αλλά κυρίως της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, να προωθήσουμε και να κατοχυρώσουμε μέσα στα νοσοκομεία μια στάση προσωπικής υπευθυνότητας, αξιοπρεπούς προσφοράς, επιστημονικής επάρκειας και ηθικής ακεραιότητας.
3. ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ τις εισηγήσεις για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις βασικές αρχές ασφαλούς και ποιοτικής εφημερίας.
4. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ συνέντευξη της Ε.Γ. προς τα μέσα ενημέρωσης για τη σημερινή κατάσταση στο Ε.Σ.Υ., τη κριτική μας στο κυβερνητικό σχέδιο «αναδιάταξης των Νοσοκομείων της χώρας» και τις δικές μας προτάσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας.
5.- Από κοινού με τους φορείς που συγκροτούν το Παν-ιατρικό μέτωπο προωθούμε κοινές δράσεις απέναντι στην κυβερνητική τακτική της στάσης πληρωμών των εφημεριών, των υπερωριών, των οφειλών του ΟΠΑΔ και κυρίως απέναντι στην μεθοδευμένη στοχοποίηση και απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος. Ξεκινάμε τη συλλογή υπογραφών, ώστε όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας να λάβουν θέση στα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Επίσης συστήνουμε παρατηρητήριο ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικά υλικά, ώστε να καταστεί σαφές στην κοινωνία το καταστροφικό αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας.
6.- Από κοινού με Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, καθώς και Πρωτοβουλίες πολιτών ορίζουμε την Τετάρτη 1 Ιουνίου ως ημέρα δωρεάν πρόσβασης στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ