Μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία με πλεονάζον ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εισηγούνται οι ειδικοί για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συγχωνεύσεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το πλεόνασµα των νοσοκοµειακών γιατρών, σύµφωνα µε τον συντονιστή της επιστηµονικής οµάδας για τις συγχωνεύσεις καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας Λυκούργο Λιαρόπουλο, είναι της τάξης των 6.500. Είναι χαρακτηριστικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Αθηνών ∆άφνη Καϊτελίδου, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης Επιτροπής Σοφών για την Υγεία, ότι στη χώρα µας αντιστοιχεί σχεδόν ένας γιατρός για κάθε νοσοκοµειακή κλίνη.
Ωστόσο τα ελληνικά παράδοξα δεν σταµατούν εδώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα µας διαθέτει 3,4 φορές περισσότερους καρδιολόγους σε σχέσηµε τον µέσο όρο της ΕE, 2,6 φορές περισσότερους ουρολόγους, 2,7 φορές περισσότερους παιδιάτρους, 90% περισσότερους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές και 58% περισσότερους γενικούς χειρουργούς.
Έτσι, οι ειδικότητες που φαίνεται να µένουν στα… αζήτητα είναι η ογκολογία και η γενική ιατρική. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 0,9 ογκολόγοι ανά 100.000 πληθυσµού, σε αντίθεση µε την αντιστοιχία 2 προς 100.000 που είναι ο µέσος όρος της ΕΕ.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει το µόνιµο αγκάθι του ΕΣΥ που αφορά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ αντιστοιχούν κατά µέσο 6,9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
Το «κούρεµα» στις κλινικές των νοσοκοµείων της χώρας, όπως υπογραµµίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της επιτροπής των σοφών για την Υγεία Ηλίας Μόσιαλος, θα αποτελέσει καλή αφορµή για να αρχίσει και η αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ.
Σηµειώνεται πως στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να συρρικνωθεί ο αριθµός των κλινικών, καθώς η πολυδιάσπαση στα νοσηλευτικά ιδρύµατα έχει συνέπεια να εµφανίζονται τεχνητές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Μόνο στην Αττική λειτουργούν 450 κλινικές σε 26 νοσοκοµεία και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Νίκο Πολύζο ανακοινώνει πως πρέπει να µειωθούν στις 350.
Παράλληλα και η έκθεση που κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας για τις επικείµενες συγχωνεύσεις των νοσοκοµείων ο κ. Λιαρόπουλος προβλέπει πάγωµατων προσλήψεων. «Αν η χώρα µας αποφασίσει να προσεγγίσει σταδιακά το επίπεδο στελέχωσης των ευρωπαϊκών νοσοκοµείων, πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόµενη τετραετία», αναφέρει στην έκθεση.
Μάλιστα, υπολογίζει την εξοικονόµηση πόρων αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε προσλήψεις νέων γιατρών στο όριο του «ένας προς πέντε», όπως προβλέπεται από το Μνηµόνιο. «Εάν αποσύρονται 1.500 γιατροί τον χρόνο, οι περισσότεροι µε τον βαθµό του διευθυντή, σύµφωνα µε τα µισθολογικά στοιχεία των νοσοκοµείων εξοικονοµούνται 100 εκατ. ευρώ. Αν προσληφθούν µόνον 400 νέοι κάθε χρόνο, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, για το σύνολο των 4 ετών µπορούµε να αναµένουµε εξοικονόµηση 320 εκατοµµύρια ευρώ».