Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Λοβέρδος: Στόχος η βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού!



Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, συνεργασίες νοσοκομείων με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών είναι μερικές από τις μορφές συνενώσεων που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο των σχεδιασμών του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας.
Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος του εγχειρήματος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ και η μείωση των ανισοτήτων
μέσα από την κατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και των πόρων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
«Η κρίση είναι μια άριστη αφορμή, να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις αναγκαίες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι έχουν περάσει 28 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
O κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι παρά τις υψηλές δαπάνες υπάρχει χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ οι γιατροί είναι ανισομερώς κατανεμημένοι στο σύνολο της χώρας αλλά και στρεβλά κατανεμημένοι ως προς τις ιατρικές ειδικότητες. «Την ίδια ώρα, οι κλίνες και το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό εμφανίζουν μια παράλογη ανισοκατανομή», πρόσθεσε.
«Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, γίνεται φανερό ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας χρειάζεται να αναδιαταχθούν», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας ότι στην μια περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα, ο τομέας της υγείας οφείλει να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των πολιτών.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, ο διάλογος θα είναι τρίμηνος, ενώ η πρώτη απόφαση θα ληφθεί την 1η Ιουλίου από την ηγεσία του υπουργείου.
Στο πλαίσιο του διαλόγου θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια και περιοχή και συσγκεκριμένα η πρώτη θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά την Αθήνα.
«Από όλους τους ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενους φορείς, θα κατατεθούν απόψεις, ενώ όλα τα ιδρύματα της χώρας καλούνται να συνεισφέρουν με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.