Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, του Γ.Τούντα*.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μία νόσος κατά την οποία τα στομαχικά κύτταρα γίνονται κακοήθη (καρκινικά) και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο.
Ο εν λόγω καρκίνος εμφανίζει ιδιαίτερο επιδημιολογικό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες εξαιτίας της διακύμανση της συχνότητας των κρουσμάτων από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα και της μεγάλης διαφοράς στην εμφάνιση της νόσου μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο καρκίνος του στομάχου αποτελούσε την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τα δεδομένα αυτά άλλαξαν και τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου μειώθηκαν στα αναπτυγμένα κράτη, όπου ο καρκίνος του στομάχου έγινε ένατος σε συχνότητα
στους άνδρες και δέκατος τέταρτος στις γυναίκες. Δυστυχώς, όμως, στον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο, η συχνότητα της νόσου είναι μεγάλη με αποτέλεσμα σε παγκόσμια κλίμακα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
Στην εμφάνιση της νόσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες κάθε κοινωνίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυξημένη συχνότητα της νόσου στην Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση παστών κρεάτων και ψαριών είναι ευρέως διαδεδομένη. Επιπλέον, πολιτισμικοί, γεωγραφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες εικάζεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου, αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ρόλος τους με ακρίβεια.
Ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, στα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Α και είναι μεταξύ 50 και 59 ετών. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί άτομα με πόνο στο στομάχι ή με μια προηγούμενη διάγνωση γαστρίτιδας ή έλκους να λαμβάνουν διάφορα φάρμακα όταν νιώθουν ενόχληση στο στομάχι, δίχως τη συμβουλή του γιατρού. Η αλόγιστη και χωρίς ιατρική συμβουλή λήψη φαρμάκων μπορεί να αποτελέσει αιτία απώλειας πολύτιμου χρόνου για τη διάγνωση μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης και για αυτόν το λόγο πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.
Επειδή ο καρκίνος του στομάχου άλλοτε είναι αθεράπευτος και άλλοτε θεραπεύεται δύσκολα, είναι σκόπιμο να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης.
Μέτρα πρόληψης:
* Κατανάλωση φρέσκων τροφίμων και κυρίως μπρόκολου διότι σύμφωνα με έρευνες σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι υπαίτιο για την πρόκληση του καρκίνου του στομάχου. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγονται τα καπνιστά, παστά ή αλατισμένα τρόφιμα.
* Αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά νιτρικά άλατα, π.χ. λουκάνικα ή μπέικον.
* Διακοπή καπνίσματος (τσιγάρο, πίπα, πούρο) και αποφυγή μασήματος καπνού.
* Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ.
* Κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
* Σε περίπτωση λοίμωξης από το βακτήριο Helicobacterium pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού), απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη των αντιβιοτικών που σύστησε ο γιατρός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλειφθεί κάποια δόση.