Στη Δικαιοσύνη οδηγείται ύστερα από πολύμηνη δικαστική έρευνα μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις απάτης από γιατρούς και εμπόρους ορθοπεδικών ειδών, οι οποίοι φέρεται να ζημίωσαν το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρησιμοποιώντας πληθώρα πλαστών συνταγών και εξουσιοδοτήσεων σε βάρος εκατοντάδων ανυποψίαστων ασφαλισμένων στη Δυτική Ελλάδα.
Η συνολική ζημιά, με βάση το Πόρισμα 969/13.6.2006 της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας που διενεργήθηκε στην περιοχή της Πάτρας από το 1998 έως το 2004, αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την παράνομη χορήγηση με πλαστές συνταγές και παραπεμπτικά των ορθοπεδικών ειδών: αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, ειδικά αεροστρώματα, μαξιλάρια κατακλίσεων, νάρθηκες, ορθοπεδικά υποδήματα, ζώνες και ειδικές κάλτσες...
Το ΙΚΑ πραγματοποίησε ελέγχους και διασταυρώσεις μόνο στα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, τα αεροστρώματα και τα μαξιλάρια κατακλίσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος της σε βάρος του απάτης σε ό,τι αφορά τα ως άνω αντικείμενα αγγίζει περίπου τις 500.000 ευρώ. Γι' αυτό το κομμάτι της έρευνας παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη τον ερχόμενο Ιούνιο οι γιατροί και οι έμποροι ορθοπεδικών ειδών. Για τα υπόλοιπα ορθοπεδικά είδη, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, το ΙΚΑ δεν πραγματοποίησε διασταυρώσεις και ελέγχους προφανώς λόγω αδυναμίας και έλλειψης προσωπικού και ως εκ τούτου η Δικαιοσύνη δεν μπόρεσε να προσωποποιήσει περαιτέρω κατηγορίες.
Ομως πηγές από το ΙΚΑ καταγγέλλουν ότι ο γενικότερος χειρισμός της υπόθεσης σε δικαστικό επίπεδο δεν ήταν ο αναμενόμενος προκειμένου να βγει στο φως ολόκληρο το μέγεθος της κομπίνας. Επίσης ερωτήματα προκαλεί -όπως λένε- ο μη καταλογισμός ευθυνών για τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα έπρεπε να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ, κάτι που δεν έγινε ποτέ για άγνωστους λόγους.
Σύμφωνα με το 110/2011 κατηγορητήριο, παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας να δικαστούν στις 15 Ιουνίου 2011 έξι γιατροί-ελεγκτές του ΙΚΑ και τρεις έμποροι ορθοπεδικών. Μερικοί εκ των κατηγορούμενων γιατρών εκτός από ελεγκτές του ΙΚΑ είχαν διατελέσει και στελέχη στα νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε απάτη, απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1κ1 του Ν.1608/1950 καθόσον το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία σε βάρος του ΙΚΑ υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ, ηθική αυτουργία κατ' εξακολούθηση σε ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
Το... κόλπο
Το «κόλπο» των γιατρών-ελεγκτών του ΙΚΑ και των εμπόρων ορθοπεδικών ειδών σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε στηθεί ως εξής: Οι γιατροί συνέτασσαν και ενέκριναν πλαστές και ανακριβείς γνωματεύσεις-παραπεμπτικά, για ανυποψίαστους ασφαλισμένους της Δυτικής Ελλάδας, για δήθεν παθήσεις που τους είχαν προκαλέσει κινητικά προβλήματα.
Οι έμποροι ορθοπεδικών ειδών έπαιρναν αυτές τις γνωματεύσεις-παραπεμπτικά και προέβαιναν στην κοστολόγηση των αναγραφόμενων σε αυτά ορθοπεδικών ειδών βάζοντας κάτω από τη λέξη «ο παραλήπτης» την υπογραφή του ασφαλισμένου τον οποίο αφορούσε η κάθε μια γνωμάτευση. Με τρόπο ώστε να εμφανίζεται ότι είχαν υπογραφεί από τους ασφαλισμένους και ότι είχαν παραληφθεί από αυτούς τα αναγραφόμενα στις γνωματεύσεις. Στη συνέχεια παρέδιδαν αυτές, κατά διαστήματα, με συγκεντρωτικές καταστάσεις στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ.
Οι τελευταίοι πείθονταν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις και συνταγές ήταν αληθινές και ότι τα αναγραφόμενα σε αυτές ορθοπεδικά είδη είχαν πράγματι παραληφθεί από τους ασφαλισμένους του ιδρύματος. Κατέβαλλαν το τίμημα των ορθοπεδικών ειδών κατά το ποσοστό συμμετοχής του ΙΚΑ στους ιδίους ή στους συνεργάτες τους που είχαν εφοδιαστεί με σχετικές εξουσιοδοτήσεις από τους ανυποψίαστους ασφαλισμένους, που όπως αποδείχθηκε αυτές ήταν πλαστές... Φέρονταν όμως θεωρημένες από αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Πάτρας.
Οπως έγινε γνωστό, για τις πλαστές εξουσιοδοτήσεις που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα γιατρών και εμπόρων ορθοπεδικών υλικών παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη το 2007, με τις κατηγορίες της συνέργειας σε απάτη και ψευδούς βεβαίωσης, τέσσερις αστυνομικοί και δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ. Ολοι τους όμως αθωώθηκαν λόγω έλλειψης δόλου. *