Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Αρνητικό πρόσημο έχει η λογιστική Λοβέρδου!

-«Νυστέρι» παντού, έσοδα με το σταγονόμετρο και κακές υπηρεσίες φέρνει η πολιτική του υπουργείου
«Ψαλίδισμα» παντού, έσοδα από πουθενά και κακές υπηρεσίες στους ασθενείς φαίνεται πως είναι το τρίπτυχο του αποτελέσματος που πέτυχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε μια προσπάθεια να περιστείλει τις δαπάνες στο ΕΣΥ.
 Οπως προκύπτει από τις επίσημες καταγραφές του υπουργείου, από τη μία περικόπτονται οι προμήθειες άρον άρον με στόχο την οικονομία, από την άλλη όμως μειώνονται τα έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία, αυξάνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις ενώ μειώνεται και ο
αριθμός των χειρουργείων ελλείψει υλικών.
Το ισοζύγιο αυτής της... λογιστικής πράξης του «λογιστή» υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου (όπως ο ίδιος δηλώνει) μάλλον είναι αρνητικό για τους πολίτες, οι οποίοι αρνούνται πλέον να καταβάλλουν χρήματα από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει:
Ολο και περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν το ΕΣΥ και όχι τον ιδιωτικό τομέα για να νοσηλευθούν, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011 καταγράφηκε αύξηση των νοσηλευθέντων κατά 5% σε δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ενώ φέτος νοσηλεύθηκαν 183.127 ασθενείς, ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 173.807.
Αυτό όμως που δείχνει ξεκάθαρα την αποτυχία των σχεδίων του υπουργείου Υγείας για αύξηση εσόδων και μείωση των δαπανών, είναι το γεγονός ότι μειώθηκαν οι επισκέψεις κατά 28,8% το απόγευμα στα νοσοκομεία όπου η εξέταση σε γιατρό γίνεται επί πληρωμή. Το πρώτο δίμηνο του 2010 ο αριθμός των εξωτερικών ασθενών που επέλεξαν να πληρώσουν από την τσέπη τους και να πάνε σε απογευματινό ιατρείο ήταν 47.897, ενώ το αντίστοιχο φετινό δίμηνο ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 34.091 επισκέψεις (ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων). Να σημειωθεί ότι με βάση και έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και είχε παραδοθεί στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, τα νοσοκομεία θα μπορούσαν από την ολοήμερη λειτουργία να είχαν έσοδα ακόμη και της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την προϋπόθεση βέβαια, να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.
Την ίδια ώρα όμως αυξάνονται και τα έξοδα των νοσοκομείων, καθώς πολλοί περισσότεροι επιλέγουν πλέον να κάνουν τις εργαστηριακές τους εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα δωρεάν και όχι στο ιδιωτικό. Είναι ενδεικτικό ότι καταγράφεται αύξηση του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 6% το πρώτο δίμηνο του 2011 σε σχέση με αυτό του 2010, ενώ η αύξηση αυτή αγγίζει το 12% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2010!
Οταν οι συνδικαλιστές γιατροί διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν υλικά για να γίνουν σημαντικές ιατρικές πράξεις ή ότι κάποιοι διοικητές ψαλιδίζουν χωρίς μέτρο δαπάνες, μάλλον δεν έχουν άδικο. Και αυτό διότι τα χειρουργεία που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2011 κατά 5% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και κατά 6% σε σχέση με τον μέσο όρο όλης της περσινής χρονιάς.
Προφανώς καθόλου τυχαία, καθώς οι συνολικές δαπάνες και οι αγορές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 20% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο φέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας δεν κατόρθωσε να επιτύχει ούτε το στόχο που σχετίζεται με τα φάρμακα. Ενώ η εντολή που είχε δώσει ήταν το 20% των φαρμάκων που θα μπαίνουν στα νοσοκομεία να είναι γενόσημα (αντίγραφα), προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι (αφού τα πρωτότυπα είναι ακριβότερα), μόνο δύο υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ), η Γ'' και η Ε'', ακολούθησαν τη συγκεκριμένη οδηγία. Και να φανταστεί κανείς ότι ο Α. Λοβέρδος ελπίζει ότι στο τέλος του 2011 τα γενόσημα φάρμακα θα αποτελούν το 50% του συνόλου των σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία!
Ενδεικτικό είναι ότι στην Α'' και μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια με 35 νοσοκομεία τα αντίγραφα φάρμακα ανέρχονται στο 11%, ενώ στη Β'' ΥΠΕ μόλις στο 6%. Στο 6% βρίσκονται τα γενόσημα φάρμακα και στην Ζ'' ΥΠΕ, ενώ μόλις το 10% άγγιξαν στην Δ'' ΥΠΕ.