ΕΙΝΑΙ διαχρονική η διαπίστωση ότι τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Και, φυσικά, δεν θα περίμενε κανείς η κατάσταση να βελτιωθεί σε εποχή σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου τα πάντα υποτάσσονται στην ανάγκη των περικοπών.
Υπάρχουν, όμως, περικοπές και περικοπές. Και ορισμένες είναι ανεπίτρεπτες. Σε όλα πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο. Και πρέπει να τίθενται προτεραιότητες. ΓΙΑ παράδειγμα, φαίνεται αδιανόητη η λογική των περικοπών που οδηγεί σε κλείσιμο το μοναδικό, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ίδρυμα που αντιμετωπίζει τις σοβαρές καρδιοπάθειες παιδιών απ' όλη τη χώρα. Οπως καταγράφει το σημερινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», λίγο πριν από το κλείσιμο βρίσκεται το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου
«Αγία Σοφία».
Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας τμημάτων και η συγχώνευση άλλων έχουν ήδη τις πρώτες παρενέργειες. Εχει δημιουργηθεί μεγάλη λίστα παιδιών που πρέπει να χειρουργηθούν, με αποτέλεσμα γονείς να στρέφονται ήδη προς αντίστοιχα ιδιωτικά καρδιοχειρουργικά κέντρα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά των οικογενειών τους, σε εποχή που οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη συρρικνωθεί.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, όμως, δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο -έτσι τη χαρακτήρισε η διοίκησή του-, οδηγεί ουσιαστικά σε συγχώνευση την καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα με τη γενική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. Ομως, οι εργαζόμενοι στη μονάδα λένε ότι οι καρδιοχειρουργικοί ασθενείς είναι ειδική κατηγορία και χρειάζονται μετεγχειρητική φροντίδα σε εξειδικευμένη μονάδα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Πριν -ο μη γένοιτο- επιβεβαιωθούν, το υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη να επανεξετάσει την απόφαση.
ΚΑΙ ΑΝ οι περικοπές έχουν φέρει στο σημείο αυτό μία κρίσιμη μονάδα φροντίδας παιδιών, οι αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν σε μια άλλη αποτελούν πρόκληση. Και φανερώνουν το μέγεθος της σπατάλης του δημόσιου χρήματος, που οδήγησε στο σημερινό χάλι το δημόσιο σύστημα περίθαλψης και σε εκτροχιασμό το σύνολο των δημόσιων οικονομικών.
Η ΕΚΘΕΣΗ των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει το φαγοπότι που γινόταν τη διετία 2008-2009 (αυτήν ερεύνησαν) στον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών. Τα στοιχεία προκαλούν το κοινό αίσθημα. Την ώρα που χιλιάδες εξαρτημένοι αργοπέθαιναν στις λίστες αναμονής, ο ΟΚΑΝΑ ξόδευε περισσότερα χρήματα για ταξίδια των στελεχών του παρά για μεθαδόνη!
Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ κατάσταση στον Οργανισμό αυτό αποτυπώνεται και στο σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο έγινε η μεταστέγαση της Δ' Μονάδας Υποκατάστασης από το κέντρο της Αθήνας στο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία». Οχι μόνο υπερδιπλασιάστηκε το αρχικό κόστος μεταφοράς, αλλά, εξαιτίας πλήθους παρανομιών, η Μονάδα λειτουργεί σήμερα με μύρια όσα προβλήματα για τους 400 χρήστες που φιλοξενεί.
ΠΑΛΙΕΣ και νέες αμαρτίες, που επιδείνωσαν και επιδεινώνουν την ήδη προβληματική κατάσταση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, σε μια εποχή που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι λιγότερο έχοντες.