Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΤΗΣ 12ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Όπως είναι γνωστό στις 9 Φεβρουαρίου, περιφρονώντας την καθολική κοινωνική απόρριψη και τις κινητοποιήσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αποκλειστικά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με την προσχηματική επίκληση προβλημάτων στις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ενώ στην πραγματικότητα σκοπός τους ήταν να παραχωρήσουν τις προμήθειες απευθείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, να διαλύσουν οριστικά το υπάρχον δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα υγείας και να συμπιέσουν τις αποδοχές των γιατρών σε επίπεδα εξαθλίωσης. Η επιταγή του Μνημονίου για συμπίεση των δαπανών υγείας σε 6% από το σημερινό 10% προοιωνίζεται τεράστιες περικοπές σε όλα τα επίπεδα.
Οι μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών και το συλλαλητήριο στην Αθήνα έδειξαν τις διαθέσεις της ιατρικής κοινότητας και δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο συντονισμό όλων των κλάδων. Τουναντίον, η Γενική Συνέλευση εκφράζει την αντίθεσή της στην παρουσία του Προέδρου και δύο μελών του ΔΣ του ΠΙΣ στην επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλογο κατόπιν εορτής.
Η αντίθεση του συνόλου του ιατρικού κόσμου πρέπει να συνεχίσει να είναι εμφανής και να επιδιωχθεί η συμπαράταξη και με άλλους φορείς των εργαζομένων σε παλλαϊκό συντονισμό για την ανατροπή του Μνημονίου ΔΝΤ-ΕΕ .
 Προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα εμπιστοσύνης προτείνουμε να συσταθεί Διαπραγματευτική Ομάδα υπό τον ΠΙΣ με συμμετοχή ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΚΑ και Ιατρικών Συλλόγων ΙΣΑ, ΙΣΘ, ΙΣΠ η οποία θα διαπραγματευθεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων που αποφάσισε η Γενική μας Συνέλευση. Το πλαίσιο αυτό έχει καθοριστεί από την απόφαση της προηγούμενης Συνέλευσης του ΠΙΣ και επικαιροποιήθηκε με τα 12 σημεία στις 6/2/2011, τα οποία θεωρούμε αναπόσπαστο τμήμα αυτής της απόφασης. Θεωρούμε πως εφεξής η όποια παρουσία του ΠΙΣ και της Διαπραγματευτικής Ομάδας θα πρέπει να δεσμεύεται απολύτως από το πλαίσιο των αιτημάτων της Γενικής Συνέλευσης.
Είμαστε ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση θεσμοθέτησης Συλλογικής Σύμβασης για τους αυτοαπασχολούμενους και όλους τους μισθωτούς γιατρούς Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.  Αφετηρία διαπραγμάτευσης του επιπέδου των αμοιβών μας θα είναι αυτές που η ίδια η κυβέρνηση καθόρισε πρόσφατα για τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία. Η ΣΣΕ θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το επιθυμητό επίπεδο αμοιβών για τους γιατρούς, τους όρους απασχόλησης και την ιδιαιτερότητα του ιατρικού έργου.
Ομάδα νομικών από κοινού με τη Διαπραγματευτική Ομάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση επεξεργασίας και παρουσίασης εντός μηνός του σχεδίου συλλογικής σύμβασης.
Είμαστε ανυποχώρητοι στον πλήρη σεβασμό και στη βελτίωση της κλαδικής συμφωνίας ΟΕΝΓΕ- υπουργείου Υγείας. Κάθε απόπειρα περικοπής των αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών υπό το πρόσχημα κατάρτισης Ενιαίου Μισθολογίου θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση όχι μόνο των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και του συνόλου της ιατρικής κοινότητας.
Διεκδικούμε  την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών  δικαιωμάτων όλων των γιατρών του ΙΚΑ. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των συμβασιούχων έργου συναδέλφων.
Διεκδικούμε αναβάθμιση και επέκταση του Δημόσιου τομέα Υγείας συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, με αύξηση των θέσεων εργασίας για τους νέους γιατρούς.
Απαιτούμε εξασφάλιση της πρόσβασης κάθε ειδικευμένου γιατρού στη σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όρους και αποκλεισμούς. Απαιτούμε τη δυνατότητα συνταγογράφησης από μη συμβεβλημένους γιατρούς σε όλους τους ασφαλισμένους.
Διεκδικούμε τον αποκλεισμό των επιχειρηματικών συμφερόντων και την εργολαβία της ιατρικής εργασίας.
Απαιτούμε κάθε γιατρός σε κάθε μορφής απασχόληση να εξασφαλίζεται από όρους συλλογικής σύμβασης.
Απαιτούμε δωρεάν αποκλειστικά δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη σύγχρονη ισότιμη και καθολική με περισσότερα κρεβάτια, περισσότερους νοσηλευτές περισσότερους μάχιμους γιατρούς. Κατάργηση του 5-1 και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Διεκδικούμε να καταργηθεί κάθε είδους επιβάρυνση των πολιτών στα δημόσια Νοσοκομεία, κατάργηση της πληρωμής στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία, όσο και της ιδιωτικοποιημένης απογευματινής λειτουργίας.
Απόσυρση κάθε φραγμού στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς.
Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των οφειλών ΟΠΑΔ,ΤΥΔΚΥ και άλλων ταμείων προς τους γιατρούς. Θα απαντήσουμε στην «στάση πληρωμών» του ελληνικού δημοσίου με άρνηση αποδοχής των αποκομμάτων των βιβλιαρίων και είσπραξη του ποσού που αντιστοιχεί στη νόμιμη αμοιβή των γιατρών.
Καλούμε την ιατρική κοινότητα να βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση για κινητοποιήσεις που θα πάρουν διάφορες μορφές. Αποφασίζουμε 48ωρη παν-ιατρική απεργία στις 23 και 24 Μαρτίου.