Σε σκηνικό μάχης παραπέμπει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο, αναποτελεσματικό και υπό την καθοδήγηση της τρόικας νομοσχέδιο.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην υφυπουργό Υγείας Έκτορα Νασιώκα να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά -όπως είπε- «χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και πρότεινε σειρά μέτρων». Κάλεσε, δε, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει τόπο επαφής με τους γιατρούς, εκτιμώντας ότι διαφορετικά δεν θα πετύχει το σύστημα.
Το μήνυμα ότι μέσα από την κρίση, ξεπηδάει η ελπίδα και η Ελλάδα δυναμώνει, εξέπεμψε από το
βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος σηματοδοτώντας ως ημερομηνία ορόσημο τη σημερινή, ανέφερε ότι απόψε, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Βουλή θα το πανηγυρίσει, αφού, όπως είπε, ευοδώνεται ο στόχος 27 χρόνων, η Πρωτοβάθμια Υγεία θα γίνει πράξη και η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει εδώ. Ταυτόχρονα, εγγυήθηκε ότι ο αγώνας αυτός της Πολιτείας, που δίνεται με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, θα ευοδωθεί. «Είναι ζήτημα τιμής. Και η ώρα ήρθε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη ότι «παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, να ξέρει η Πολιτεία τι πρέπει να κάνει και να την εμποδίζουν οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται όσον αφορά τον πυρήνα του. Τέλος, πια, να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστος», τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στο υπουργείο υπάρχουν πολλά προβλήματα, επισήμανε ωστόσο ότι δεν είναι η Υγεία ένας γόρδιος δεσμός - μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. «Όχι όμως με μία κίνηση αλλά σε σύντομο χρόνο», υπογράμμισε.
Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, ο κ. Λοβέρδος έδωσε τρεις ημερομηνίες: Τη σημερινή, της ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία θα επικυρωθεί με την αξιολόγηση από την ΕΕ, την 1η Μαρτίου όταν πια το σύστημα Υγείας θα δουλεύει ηλεκτρονικά - και έτσι «θα δοθεί απάντηση στην αναλγησία δέκα ετών» - και την 30ή Ιουνίου οπότε θα συνενωθούν τα νοσοκομεία και θα καθιερωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου είπε πως η στοιχειώδης πολιτική εμπειρία δείχνει πως όταν κάποιος ζητεί την απόσυρση ενός νομοσχεδίου με το αιτιολογικό ότι είναι πρόχειρο, σημαίνει ότι δεν έχει τι να πει.
Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις επανέλαβε ότι υποκινούνται από συντεχνιακές βλέψεις, ενώ για την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενημέρωσε ότι δεν ξεπέρασε το 2,5%, γιατί, όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αντιλήφθηκαν πως η παρέμβαση του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τομή που γίνεται στον ΟΠΑΔ, στην απόφαση για τιμολόγηση των φαρμάκων από το υπουργείο - το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί από 1ης Απριλίου - στην επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και θα γίνει με υπουργική απόφαση και στο τέλος του εξισωτισμού - όπως είπε - και του καθεστώτος των πολλών διευθυντών - «στρατηγών» στα νοσοκομεία και των λίγων γιατρών - «στρατιωτών».
Ο κ. Λοβέρδος αντέκρουσε τις κατηγορίες που του προσάπτουν περί ελλιπούς διαλόγου, λέγοντας πως συμμετείχαν σε αυτόν 33 επιστημονικοί φορείς και επίσης ανέφερε ότι ποτέ καμία κυβέρνηση δεν ρώτησε τους πολίτες για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, εν προκειμένω τους χρήστες της Υγείας. «Η Βουλή είναι η Βουλή των συντεχνιών», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό πάμε να το αλλάξουμε».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις στη ρύθμιση για τις προμήθειες των νοσοκομείων ο κ. Λοβέρδος αντέκρουσε το επιχείρημα όσων μιλούν για «ιδιωτικοποίηση στις προμήθειες» και σημείωσε πως οι πρώτοι που αντιστρατεύονται τις νέες διατάξεις είναι οι προμηθευτές.
Κατέληξε πως σε αυτό τον πόλεμο το υπουργείο «δεν θα κιοτέψει» και ο αγώνας του αυτή τη φορά θα βρει πρόσφορο έδαφος.
«Πάρτι» στην Υγεία
Στοιχεία, στα οποία αποτυπώνεται το «πάρτι» στην Υγεία, έδωσε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος. Κατέθεσε πίνακα στον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά 70% ακριβότερα από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και το τρέχον έτος. Τόνισε πως 80 περιπτώσεις εξετάζονται από τον εισαγγελέα, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δημόσιας υγείας, και μάλιστα ανέφερε ότι παρότι έγινε η μεγάλη υποκοστολόγηση των υλικών, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών.
«Γινόταν πάρτι. Η ακαταστασία, η έλλειψη διοίκησης ήταν το πέπλο για την εύνοια της συναλλαγής. Έβλεπαν φως και έμπαιναν», είπε ο κ. Λοβέρδος και προανήγγειλε πως αυτή η διαφορά στις τιμές των υλικών, που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, θα εκμηδενιστεί.
Προηγήθηκε παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να κλειστούν στη φυλακή εκείνοι που επέτρεψαν να αγοράζονται από τα κρατικά νοσοκομεία, κατά 100% ακριβότερα, οι μαγνητικοί τομογράφοι -«όλοι από τη Ζίμενς»- από ό,τι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.
Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα «πάρτι» διαφθοράς και συναλλαγής έγιναν στον χώρο της Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Κι ενώ επισήμανε ότι γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, διευκρίνισε πως το κόμμα του το καταψηφίζει, διότι «δεν κινείται αποτελεσματικά στη σωστή κατεύθυνση». Για το θέμα των προμηθειών ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να παραδειγματιστεί από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εμπλεκόμενων με την Υγεία επιστημονικών φορέων, ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ τόνισε πως είναι σεβαστές οι διεκδικήσεις, «οι ακραίες εκδηλώσεις και οι καταλήψεις δεν ταιριάζουν στη λευκή μπλούζα».
Από τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει το ν/σ και υποστήριξε ότι «δεν είναι η συντεχνία των γιατρών που μάχεται τις απόψεις του υπουργού Υγείας αλλά η συντεχνία των υπουργών που βάζει τη μια κοινωνική ομάδα να μαλώνει απέναντι στην άλλη».
Η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι ο κ. Λοβέρδος δεν θα τα βγάλει πέρα με τα όσα προωθεί ενώ άφησε αιχμές και κατά των γιατρών κάνοντας λόγο για μια συνδικαλιστική ηγεσία ενός κλάδου που «παλεύει για τα συντεχνιακά και για τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών». «Βαδίζουν με τα ίδια όπλα που βαδίζετε και εσείς» είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές και στο σύστημα υγείας ακολουθώντας τις εντολές της τρόικας και διαλύει ό,τι έχει απομείνει στις παροχές πρόνοιας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ