Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

"Έφυγε" ο Μιλτιάδης Έβερτ,o «μπουλντόζας» της πολιτικής!

Evert

Μετά από νοσηλεία 34 ημερών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, ο Μιλτιάδης Έβερτ έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ εξέπνευσε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης.
Είχε εισαχθεί εσπευσμένα στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου στις 7 Ιανουαρίου με έντονη δυσχέρεια και σε συγχυτική κατάσταση.

 «Μετά από τόσα χρόνια στα κοινά νιώθω ότι πρέπει να συμβάλω στην ανανέωση του κόμματος την οποία εγώ πρώτος έκανα πράξη και για το λόγο αυτό είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ την πρότασή σας, επιθυμώντας να καταλάβω την τελευταία θέση...».
Με τα λόγια αυτά στην επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Μιλτιάδης Εβερτ έκλεινε, ουσιαστικά, τον κύκλο του στην ενεργό πολιτική. Αρνήθηκε για τους δικούς του λόγους και με τον τρόπο του την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και επέλεξε την τελευταία, τιμητική μεν αλλά μη εκλόγιμη θέση.
Είχαν προηγηθεί βέβαια 35 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου και μια μακριά πολιτική διαδρομή. Διετέλεσε πρόεδρος της Ν.Δ. και δήμαρχος Αθηναίων.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Ηταν γιος του Αγγελου Εβερτ, διοικητή της Αστυνομίας Πόλεων Αθηνών κατά τη διάρκεια της Κατοχής και μετέτειτα αρχηγού του σώματος.
Από την ΕΡΕΝ
Ο Μιλτιάδης Εβερτ σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ απ' όπου αποφοίτησε και εργάστηκε από το
1966 έως το '74 στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας ως οικονομικός σύμβουλος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ως οικονομικός διευθυντής.
Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στην ΕΡΕΝ, στη νεολαία της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενωσης, ενώ το διάστημα από το 1962 έως το '65 ανέλαβε τη διοίκησή της.
Από τα ιδρυτικά στελέχη της Ν.Δ., εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α' Αθηνών το 1974 και δύο χρόνια αργότερα, το 1976, ανέλαβε κυβερνητικό πόστο (υφυπουργός Οικονομικών). Υπηρέτησε σε πολλούς υπουργικούς θώκους (Οικονομικών, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Υγείας, Προεδρίας) τα χρόνια που ακολούθησαν, ενώ το 1993 διαδέχτηκε στην αρχηγία τού κόμματος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο οι διαφορές τους ήταν ορατές. Μαζί με τον Στ. Δήμα και τον Αθ. Κανελλόπουλο αποτέλεσαν την «τριανδρία» που αντιτάχθηκε αρκετές φορές στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη ('90-'93).
Ηταν ο άνθρωπος που... λάνσαρε το σύνθημα της «ειρηνικής επανάστασης» (για τη νέα εποχή), στο συνέδριο της Ν.Δ. στη Χαλκιδική το '94 και, πρόεδρος πλέον, περιέγραψε την ιδεολογία του κόμματος λέγοντας: «Η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα ούτε σοσιαλιστικό ούτε νεοφιλελεύθερο».
Μετά την εκλογική του ήττα από τον Κ. Σημίτη το 1996, κίνησε τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1997, έθεσε και πάλι υποψηφιότητα. Οταν είδε ότι μένει εκτός δεύτερου γύρου, στήριξε στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος και επικράτησε έναντι του Γ. Σουφλιά.
Στα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή δεν δίστασε πάντως να διατυπώνει τις απόψεις του και να εκφράζει τις διαφωνίες του όπου το έκρινε σκόπιμο.
Το 2004 άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή διότι καθυστέρησε τρεις μήνες (απ' όταν ανέλαβε) να αλλάξει την «αμαρτωλή», όπως έλεγε, διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υπογράμμισε τότε ότι «η ολιγωρία δεν έχει χρώμα μπλε, πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο...».
Ούτως ή άλλως το θέμα του Χρηματιστηρίου το είχε πάρει πάνω του από το 2000, απ' όταν κατέθεσε (επί κυβέρνησης Σημίτη) υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις συναλλαγές που πραγματοποίησε η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών στην προεκλογική (εκείνη) περίοδο. Μίλησε τότε για ένα «έγκλημα που συντελέστηκε» στο Χρηματιστήριο.
Ζητούσε μέτρα
Αργότερα, το 2005, ζητούσε από τον Καραμανλή να πάρει «επαναστατικά μέτρα» για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και των επιχειρήσεών του και πρότεινε μικτά σχήματα κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων στις συγκοινωνίες, στην πολεμική βιομηχανία και στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ίδια χρονιά τα έβαλε και με τον τότε τσάρο της Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, καταλογίζοντάς του ότι με τη ρύθμισή του για το Ασφαλιστικό των τραπεζών ευνοεί συγκεκριμένη τράπεζα.
Στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής το 2009, όταν η Ν.Δ. μετά την εκλογική της ήττα μπήκε και πάλι στη δίνη της εκλογής προέδρου, τάχθηκε στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ελεύθερη ραδιοφωνία
Πέρα από την κεντρική πολιτική σκηνή έδωσε τις μάχες του και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 1986 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο «Αθήνα 9,84», ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός, που αποτέλεσε και το πρώτο βήμα για την έναρξη της λεγόμενης ελεύθερης ραδιοφωνίας.
Ηταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και είχε δύο κόρες.
Στην αγκαλιά της ιστορίας πέρασε από χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ. Ο «μπουλντόζας», όπως ήταν το πολιτικό παρατσούκλι που τον συνόδευε για χρόνια και που ο ίδιος το... αντιμετώπιζε με χιούμορ. Γιατί διέθετε χιούμορ και αυθορμητισμό και αγάπη για τα ζώα, ιδίως για τον πίθηκό του τον Αζάνκα.