Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ιδιωτικές μονάδες υγείας από μη γιατρούς, στο ν.σ. για τα κλειστά επαγγέλματα.

ypertasi2
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα κλειστά επαγγέλματα δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφής μη ιατρική εταιρεία που το 100% έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων.
Αυτό καταγγέλουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και οι Ιατρικές Επαγγελματικές Ενώσεις.
Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωσή τους «την ώρα που η Βουλή ψηφίζει το ισοπεδωτικό
Νομοσχέδιο για την υγεία, από το παράθυρο επιχειρείται το ξεπούλημα της Π.Φ.Υ. στους «νονούς» της υγείας για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από το Σχέδιο Νόμου για τα «κλειστά επαγγέλματα», αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».
Τα ιατρικά σωματεία αναφέρουν ότι «το Καλοκαίρι του 2008 ο τότε υπουργός Υγεάις Δημήτρης Αβραμόπουλος απεπειράθη με Π.Δ. να εκχωρήσει την Π.Φ.Υ. στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το «νομοθετικό πραξικόπημα» ακύρωσαν, ο ξεσηκωμός της ιατρικής κοινότητας, η αντίδραση και της τότε Αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και των λοιπών κομμάτων. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως ολοκλήρωσε λάθρα το έργο της παράδοσης της Δημόσιας Υγείας στα χέρια των ολιγοπωλίων με το Π.Δ. 180/2009, δύο ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2009. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που τον διεδέχθη, άμεσα με νέο Π.Δ. 188/2009, αποκατέστησε τα πράγματα, κατηγορώντας τον προκάτοχό της για το ατόπημά του».
Σήμερα, αναφέρουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών  «η ίδια Κυβέρνηση που «αναθεμάτιζε» και κατήργησε το Π.Δ. Αβραμόπουλου το επαναφέρει μέσω του άρθρου 2 του Σχεδίου Νόμου για τα «κλειστά επαγγέλματα», προφανώς και αυτή δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας, ενώ κατά τ’ άλλα τα εξορκίζει».
Δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφής μη ιατρική εταιρεία που το 100% έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες Π.Φ.Υ. και να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων.
Ο κ. Λοβέρδος, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, δεν έχει το θάρρος να επωμισθεί την πολιτική ευθύνη για την πλήρη αποδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας και μεταφέρει την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών. Αν αυτό δεν είναι Αίσχος και Ντροπή. Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, ας μας πουν τι είναι; Καλούμε τα Κόμματα και τους ‘Ελληνες Βουλευτές, επιτέλους να θέσουν τέρμα στην εκποίηση και εμπορευματοποίηση του Κοινωνικού Αγαθού της υγείας».