Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Aνεπάρκεια υγειονομικών παροχών ή ανεπάρκεια αρχών και αξιών;



Πέρασαν 15  μήνες από την επίσημη εξαγγελία και των τριών συναρμόδιων υπουργών (Ανάπτυξης ,Υγείας και Εργασίας) ,για τα μέτρα που επρόκειτο άμεσα να  ληφθούν ,ώστε να εξοικονομηθεί 1,5 δις. ευρώ μόνο από τη φαρμακευτική δαπάνη που βάραινε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Tο Δ.Ν.Τ είχε προαπαιτήσει τη μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ως υπέρογκες (φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα κ.α.), σε σύγκριση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρώπης.
Aς δούμε τι έγινε από τότε και τι δεν έγινε:
ü  Δεν έγινε- η πολλά υποσχόμενη προεκλογικά – λίστα φαρμάκων που θα εξοικονομούσε πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Γρήγορα ξεχάστηκε ότι η Κυβέρνηση που θεωρητικά την επανέφερε και πάλι νομοθετικά ήταν η ίδια που στην πράξη την είχε καταργήσει , με το εφεύρημα του “αναντικατάστατου” φαρμάκου του κ .Γείτονα ,  με το οποίο τελικά η συνταγογράφηση έσπασε ρεκόρ ανόδου.
Αυτός ήταν και ο λόγος που την κατήργησε η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ

ü  Δεν άλλαξε ,τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2010 ,το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων (3 δις ευρώ  ) ,με αποτέλεσμα δια στόματος Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου να ανακοινωθεί ότι αν δεν βρεθεί λύση ,το όλο σύστημα προμηθειών θα δοθεί σε ιδιώτες !
ü  Δεν έγιναν αξιοκρατικές επιλογές  Διοικητών Οργανισμών ,παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία και την πολύμηνη αναμονή ,για επιλογές βάσει προσόντων ,μέσω διαδικτύου.
ü  Δεν πληρώθηκαν συσσωρευμένα χρέη προμηθευτών και φαρμακοποιών ,με τα γνωστά αποτελέσματα.
ü  Δεν επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών και του Ι.Κ.Α με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες απεργίες( δείτε τελευταίες εικόνες αγανακτισμένων γιατρών , έξω από το Υπ. Υγείας και τον , δια των τηλεοπτικών παραθύρων , διαμαρτυρόμενο Υπουργό Υγείας).
ü  Δεν υλοποιήθηκε η εξαγγελθείσα δια στόματος Πρωθυπουργού και μάλιστα σε επίσημη τηλεοπτική  παρουσίαση , ηλεκτρονική συνταγογράφηση  φαρμάκων, παρά μόνο σε πιλοτικό επίπεδο .
Παραπέμπεται για το 2012 και με κόστος περίπου 10 εκ. ευρώ , από τα οποία ήδη η Εθνική Τράπεζα δωρίζει περίπου 1,5 εκ. ευρώ.
Τι έγινε :
ü  Mειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα (νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφαλιστικοί οργανισμοί, φαρμακευτική περίθαλψη, κάλυψη κόστους απαραίτητων εξετάσεων κ.λ.π.).
ü  Eλλείψεις σε φάρμακα, χωρίς υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση για την αιτία (φταίνε οι μειώσεις κάποιων τιμών που τα καθιστούν ελκυστικά για τις ξένες αγορές ή η μείωση των ποσοτήτων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης απωλειών.
ü  Aπέτυχε παταγωδώς η πολυδιαφημισμένη ανακοστολόγηση φαρμάκων και το περίφημο παρατηρητήριο τιμών του Υπ.Ανάπτυξης, το οποίο αφού παρόπλισε τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του για μήνες, ανέθεσε το όλο έργο σε ιδιωτική εταιρεία.
ü  Το αποτέλεσμα αυτού του πολύμηνου τοκετού ήταν  συνεχείς αλλαγές στο σύστημα κοστολόγησης και σωρεία λαθών ,τα οποία κλήθηκαν να διορθώσουν οι παροπλισθέντες με τη βοήθεια συναρμόδιων φορέων.
ü  Αυξήθηκαν ,αντί να μειωθούν ,οι δαπάνες των κρατικών νοσοκομείων ,λέγεται ότι η αύξηση αυτή φτάνει το 42% (με στοιχεία που δόθηκαν ως το φθινόπωρο του 2010 ).
ü  Υπάρχουν ελλείψεις υλικών για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων ,ακόμα και χειρουργικών στολών των γιατρών.
ü  Κατοχικού τύπου ουρές πολιτών σε ιατρεία και φαρμακεία και εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ,με ανταπόκριση του κράτους μόνον μετά από on camera διασυρμό.
Συμπερασματικά
Όσα έγιναν και εκείνα που ….δεν έγιναν ,αποτελούν πειράματα μιας πολιτικής στο χώρο της υγείας ,που στερείται σοβαρού σχεδιασμού, προγραμματισμού ,αλλά κυρίως αρχών και αξιών.
Πώς μπορεί να ελπίσει κανείς ότι ο έλληνας πολίτης – ασθενής  μπορεί να περιμένει καλύτερες μέρες στην ΥΓΕΊΑ…….
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚOΣ ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ
Υ.Γ. Τα αποτελέσματα των όσων έγιναν και εκείνων που …δεν έγιναν, ίσως αναλυθούν σε επόμενη τοποθέτηση.