Από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας διεμήνυσαν στους συναδέλφους τους ότι, αν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης, θα κινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες, διότι η κίνησή τους θα θεωρηθεί απεργοσπαστική. Δηλώνουν επίσης ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του αμφιθεάτρου του υπουργείου Υγείας, όπου και καλούν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ για να τους γράφουν τις συνταγές.
Απέναντί τους πάντως δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση. Διαφωνίες επί της συνεχιζόμενης απεργίας εκφράζουν και αρκετοί γιατροί. «Το Βήμα» παρουσιάζει τις αντίθετες απόψεις δύο γιατρών.
Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Γιατί απεργώ
Επιμελητής νευροχειρουργός,εκπρόσωπος των γιατρών του Νοσοκομείου της Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Απεργώ διότι με το νομοσχέδιο παραδίδεται το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ζητάμε διαφάνεια στις προμήθειες, φθηνές τιμές και καλή ποιότητα υλικών για τους ασθενείς.
Το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί τελείως την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, καθώς επιτρέπει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν σύμβαση με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) και να έχουν τους γιατρούς υπαλλήλους.
Ζητάμε οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να είναι δημόσιοι λειτουργοί αποκλειστικής απασχόλησης και ώσπου να γίνει αυτό να είναι ελεύθερες και ατομικές οι συμβάσεις για όλους τους ιδιώτες γιατρούς χωρίς τη μεσολάβηση εργολάβων.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ιατρική ιεραρχία στο ΕΣΥ: Το νομοσχέδιο προβλέπει ισόβια κατοχύρωση των σκανδαλωδών προνομίων της μεγαλοδιευθυντοκρατίας και μεγαλοκαθηγητοκρατίας που είναι η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς και παραοικονομίας στα νοσοκομεία. Ζητάμε δημοκρατία και συλλογικότητα στην άσκηση της ιατρικής, περισσότερους μάχιμους γιατρούς και λιγότερους αρχιδιευθυντές και αρχικαθηγητές.
Απεργώ γιατί οι κυβερνώντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όποιος σπέρνει φτώχεια και δυστυχία, θερίζει οργή και κοινωνικές θύελλες. Απεργώ γιατί δεν θέλω να ξεχάσω ό,τι πίστευα τόσα χρόνια και να γίνω εραστής του ασήμαντου σαν κάποιους «συναδέλφους» που δέχονται να συμμετάσχουν σε κυβερνητικές επιτροπές για να μας πείσουν ότι οι κοινωνίες δεν πρέπει να ξοδεύουν για σχολεία και νοσοκομεία αλλά για βίλες και κότερα.
Ν. ΜΑΡΟΥΔΙΑΣ
Γιατί δεν απεργώ
Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» και πρόεδρος της Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ
Δεν απεργώ διότι έχω βαρεθεί να ακούω τα συνδικαλιστικά μας όργανα σε κάθε σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια να ζητούν την απόσυρση όλου του νομοσχεδίου, αντί να έχουν έτοιμες προτάσεις για τη βελτίωσή του.
Γιατί πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια είναι η τρίτη μεγαλύτερη που γίνεται για το ΕΣΥ. Η πρώτη προσπάθεια έγινε με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, του Παρασκευά Αυγερινού, το 1983 και η δεύτερη ήταν αυτή του Αλέκου Παπαδόπουλου το 2001. Τότε δημιουργήθηκαν τα ΠεΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας) και έγινε η αρχή για ένα σύγχρονο μάνατζμεντ στα νοσοκομεία.
Η τρίτη προσπάθεια είναι αυτή που γίνεται τώρα, διότι εκφράζει μια άλλη που ξεκίνησε το 1994 επί Δημητρίου Κρεμαστινού. Τώρα εκφράζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας- το σημαντικότερο στοιχείο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Και αυτό διότι θα μπορεί πλέον η Κοινωνική Ασφάλιση, που σπαταλά 10,6 δισ. ευρώ για ένα άθλιο σύστημα, να αγοράσει υπηρεσίες από τους καλύτερους και αυτούς που οικονομικά συμφέρουν. Επειδή κάποιοι νιώθουν ότι είναι έξω από τους καλύτερους πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Επιτέλους, ο σημερινός υπουργός Υγείας είδε αυτό που είδαν άλλοι προκάτοχοί του, δηλαδή την αξιολόγηση των γιατρών και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τις διακριτές βαθμίδες στο σύστημα για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παραγωγικοί και ποιοι οι τεμπέληδες, ποιοι οι σπάταλοι και ποιοι αυτοί που δεν προσφέρουν τίποτε στο σύστημα.