Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Απόφαση Νοσοκομειακών Ιατρών Χανίων.



Το νομοσχέδιο που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο Λογιστής-Υπουργός ΥΚΑ κ. Λοβέρδος για τις «διαρθρωτικές» αλλαγές στην υγεία αποτελεί το πρώτο μεγάλο πλήγμα, όχι στο σημερινό ανεπαρκές, σπάταλο και εν πολλοίς «διεφθαρμένο» δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά στην ίδια την ιδέα και την επιδίωξη για  δημόσιο, δωρεάν, υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας.
• Ανοίγει το δρόμο στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να αναλάβουν το ρόλο του «εθνικού (!) φορέα προμηθειών» των νοσοκομείων
• Καθηλώνει τις δαπάνες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη   (μετά και την περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά 40-60%) σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων του δημοσίου.
• Με τη δημιουργία του «Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας» (κλάδοι υγείας του ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ)  επιδιώκει, πρώτον, την «εξίσωση» προς τα κάτω των παρεχομένων καλύψεων στους ασφαλισμένους των ταμείων και δεύτερον, τη σύναψη μίας σύμβασης  για όλα τα ταμεία με τους συμβεβλημένους γιατρούς, τύπου ΟΑΕΕ. Δημιουργείται, έτσι, η στρατιά των αυτοαπασχολουμένων γιατρών των 700 Ε! Αυτό το μέλλον επιφυλάσσει  στους σημερινούς ειδικευόμενους η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό.
• Καθιερώνει τους «συντονιστές διευθυντές» ως ξεχωριστή βαθμίδα, με θητεία έως την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο, καταργώντας την τετραετή θητεία και αξιολόγησή τους, που προέβλεπε η κλαδική συμφωνία του 2009. Αφαιρεί ουσιαστικά το δικαίωμα στους διευθυντές ΕΣΥ που έλαβαν τον τίτλο με εξέλιξη να διεκδικήσουν θέση συντονιστή διευθυντή. Επαναφέρει δηλαδή το γνωστό αυταρχικό μοντέλο διεύθυνσης των κλινικών και τμημάτων, που ήταν μια από τις βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του ΕΣΥ, ελπίζοντας να φτιάξει την ομάδα των πραιτοριανών που θα στηρίζουν  τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.  Συνάδελφοι,
 Το νομοσχέδιο αυτό είναι η αρχή! Οσοι θεωρούν   ότι οι ρυθμίσεις του ν/σχ αφορούν μόνο τους γιατρούς του ΙΚΑ ή τους ελευθεροεπαγγελματίες δεν θα αργήσουν να δούν και τα επόμενα μέτρα που θα αφορούν και το «δικό μας σπίτι» με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών, τμημάτων και νοσοκομείων.
  Ο «μνημονιακός» στόχος παραμένει: μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία και παράλληλα οικονομικό και εργασιακό άρμεγμα των γιατρών και αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης που θα καταβάλουν  οι ασφαλισμένοι.
 Ολοι οι ιατρικοί φορείς (ΠΙΣ, ΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κα) δήλωσαν έγκαιρα την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αυτό και ζήτησαν από το Υπουργείο συζήτηση πάνω στις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και για το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων χωρίς υπερτιμολογήσεις, μίζες και ελλείψεις.
  Ο κ. υπουργός αρνείται κάθε συζήτηση που αντιβαίνει στη κεντρική λογική του ν/σχ.

Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, η απρόσκοπτη άσκηση της επιστήμης μας, και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες είναι δική μας ευθύνη!
Στις πρακτικές του αυταρχισμού και των ΜΑΤ του Υπουργείου αντιτάσσουμε την κοινή  δράση όλων των γιατρών, νοσοκομειακών, αυτοαπασχολουμένων και των ασφαλιστικών ταμείων.
ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ απο την Τρίτη 08 /2 / 2011
• ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ Ν/ΣΧ
• ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ