Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εβδομαδιαία αναφορά από τους δημάρχους ζητά το υπ. Υγείας για το κάπνισμα!

non_smoking_4
Αναφορά για τα αποτελέσματα των ελέγχων και των παραβάσεων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θα πρέπει να αποστέλλουν στο υπουργείο Υγείας κάθε εβδομάδα οι Δήμοι, το Λιμενικό Σώμα, οι Επιθεωρητές Υγείας και οι Επιθεωρητές Εργασίας, όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας (αριθμ.πρωτ. οικ.7136/19-1-2011).
Επιπλέον το υπουργείο Υγείας θα οργανώσει συναντήσεις επιμόρφωσης κάθε 15 ημέρες των ατόμων του ελεγκτικού μηχανισμού, ενώ η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή έχει προγραμματίσει συναντήσεις με Δημάρχους προκειμένου να υπάρξει στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών και της προσπάθειας επιβολής και είσπραξης των προστίμων .
Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο,με διάταξη που θα
ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προστίθεται στις αρμοδιότητες των Επιθεωρητών Εργασίας και Υγείας ο έλεγχος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Από το υπουργείο Υγεάις ανακοινώθηκαν ακόμα οι δράσεις για την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος, που εκτός από ενημερωτικές παρεμβάσεις στα σχολεία και τα νοσοκομεία, περιλαμβάνονται ενέργειες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Αθλητικά Σωματεία.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εφαρμογής των δράσεων πρόληψης –διακοπής του καπνίσματος στις Ένοπλες Δυνάμεις θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου οι επαγγελματίες υγείας (πνευμονολόγοι, γενικοί ιατροί, επισκέπτριες υγείας, κ.α.) των νοσοκομείων των οποίων οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας συμμετέχουν στην εφαρμογή του προγράμματος στρατιωτικών αιμοληψιών να προωθήσουν και προγράμματα αγωγής υγείας αναφορικά με το κάπνισμα. Τα Κέντρα Πρόληψης του Ο.Κ.Α.Ν.Α ήδη αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης στους στρατευμένους νέους.
Στο πλαίσιο των δράσεων για το κάπνισμα προγραμματίζεται το Σαββατοκύριακο 5 και 6 /2/2011, σε συνεργασία με την Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νοτιοανατολικής Αττικής, εκστρατεία ενημέρωσης στο Νότιο τομέα του λεκανοπεδίου. Εθελοντικά θα συνδράμουν στη διανομή των φυλλαδίων αθλητές και αθλήτριες των Σωματείων της περιοχής, σε επιλεγμένα σημεία (καφετέριες, πάρκα, κλπ).
Τέλος, όσον αφορά τις Δημόσιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ τον Φεβρουάριο θα εφαρμοσθούν δράσεις αναφορικά με το κάπνισμα. Για όλους τους εργασιακούς χώρους τον Μάρτιο θα υπάρξει συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος.