Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Φαρμακοποιοί: Αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες, τότε κινητοποιήσεις!

pharmacist

Σύγκλιση στα περισσότερα σημεία του διαλόγου για την πορεία και την εξέλιξη του φαρμακευτικού επαγγέλματος, υπάρχιε ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς, αλλά αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα τότε θα υπάρξουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου.
Η  γενική συνέλευση εξέτασε την πορεία διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Υγείας  για το σύνολο
των μέτρων που αφορούν το Φαρμακευτικό Επάγγελμα.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Π.Φ.Σ. δήλωσαν ότι πρωταρχικό σημείο της συνέχισης του Διαλόγου είναι ότι η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά το Υπουργείο Υγείας και μόνο. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία είναι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.
Σημεία σύγκλισης, όπως τονίστηκε στη γενική συνέλευση υπάρχουν στα εξής θέματα :
α)Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία  τηρουμένης της αναλογίας 1 προς 3  σε σχέση με επιβάρυνση της Βιομηχανίας.Βασική προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο εκ μέρους των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία.
β) Διευκόλυνση πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με συστέγαση με τους παλαιούς.  Προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, γιατί το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει καταστροφή για τις δαπάνες υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.
γ) Για τα Σάββατ , το 20 - 25% της δύναμης εκάστου Φαρμακευτικού Συλλόγου και για τις  ώρες 8π.μ.- 2.30μ.μ.
δ)Θέμα πληθυσμιακών κριτηρίων :   Οι φαρμακοποιοί δεν συμφωνούν σε αυτό το θέμα γιατί θα έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της Δαπάνης όπως επανειλημμένα  έχει δηλώσει και ο Υπουργός. «Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων , είπαν, καμιά πρόταση δεν πρέπει να οδηγεί σε αύξηση του ήδη υπερβολικού αριθμού των φαρμακείων».
ε)Ως προς το φαρμακεμπορικό κέρδος η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. υιοθετεί την πρόταση της Ο.Σ.Φ.Ε.
στ) Η όποια τελική ρύθμιση της Κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Κοινοτική Οδηγία 123/2006 που ρητά εξαιρεί τις υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία από την «απελευθέρωση» υπηρεσιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Επίσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, περί αναγκαιότητας ύπαρξης πληθυσμιακών κριτηρίων και ανεξαρτησίας του φαρμακείου.
Τις επόμενες ημέρες σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα διαμορφωθεί το τελικό νομοσχέδιο.
Εάν στα τελικά σημεία του νομοσχεδίου δεν υπάρχει συμφωνία, η γενική συνέλευση του Π.Φ.Σ. εξουσιοδότησε το Δ.Σ. για οργάνωση Πανελλαδικών κινητοποιήσεων.