
της μελέτης το 1997), από τις οποίες το 4% έπαθε εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η κυριότερη αιτία (στο 78% των περιστατικών) ήταν το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αιτία ήταν η εγκεφαλική αιμορραγία.
Οι επιστήμονες, που έκαναν συνεχείς επανελέγχους επί δέκα χρόνια, βρήκαν ότι το 10% που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (τουλάχιστον 100 γραμμάρια τη μέρα), είχε 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λίγο κρέας (κάτω από 25 γραμμάρια τη μέρα). Όσες γυναίκες ανήκαν στο 20%, που έτρωγε περισσότερο κρέας (τουλάχιστον 86 γραμμάρια ημερησίως), είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από φράξιμο αρτηρίας, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερα από 36,5 γραμμάρια τη μέρα.
Η διατροφή με άφθονο κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί από παλαιότερες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθεια και υψηλή πίεση αίματος (βασική αιτία του εγκεφαλικού). Μέχρι τώρα τρεις μελέτες είχαν εξετάσει τη σχέση κόκκινου κρέατος-εγκεφαλικού και από αυτές η μία είχε διαπιστώσει την ύπαρξη συσχέτισης, ενώ οι άλλες δύο όχι.
Η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό από αιμορραγία, ούτε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρέσκου κρέατος ή κρέατος από πουλερικά και στα εγκεφαλικά. Το κόκκινο κρέας βρέθηκε να αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη καπνίστριες και στις γυναίκες χωρίς διαβήτη.