Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί, αν ναυαγήσει ο διάλογος


Μαζική συμμετοχή και εκρηκτική ατμόσφαιρα είχε η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Τα μέλη του  δ.σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το rebate και την κληρονομικότητα της άδειας του φαρμακείου, όπως και για τη
μεσημβρινή συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη και τον γεν. γραμματέα κ. Νίκο Πολύζο.
Συνάντηση την Τετάρτη με τον Α. Λοβέρδο
Προς το παρόν δεν ελήφθη απόφαση για κινητοποιήσεις ενόψει της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του Φ.Σ.Α. με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ωστόσο εξουσιοδότησαν το δ.σ. για τη λήψη αποφάσεων από δω και πέρα.
48ωρες επανελαμβανόμενες απεργίες αν υπάρξει αδιέξοδο στο διάλογο
Αν η συνάντηση της Τετάρτης οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τότε οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών και μάλιστα στα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία δεν θα εκτελούνται συνταγές των ασφαλιστικών Ταμείων και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται.
Συνάντηση του ΦΣΑ με Τιμοσίδη και Πολύζο
Στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αττικής με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλο, σημεία τριβής των δύο πλευρών ήταν η λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων το Σάββατο και το rebate (ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα Ασφαλιστικά Ταμεία).
Το θέμα που αφορά την κληρονομικότητα της άδειας λειτουργίας των φαρμακείων, δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Τρία μόνο σημεία, που σχετίζονται με τη άδεια, εξετάζονται: να δοθούν κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων, να προκύψουν επιπλέον άδειες με τροποποίηση του πληθυσμιακού κριτηρίου σε άγονες περιοχές καθώς με το Καλλικράτη αλλάζουν τα όρια των δήμων και να λειτουργήσουν περισσότερα του ενός φαρμακεία έναντι μεγάλων Νοσοκομείων.