Τα απογεύματα και στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνονται οι εξετάσεις των ασφαλισμένων. Η κυβέρνηση προχωρεί στον συντονισμό όλων των Ταμείων και την υπογραφή συμβάσεων με τα 55 δημόσια νοσοκομεία που ανήγγειλαν την απογευματινή λειτουργία τους (σ.σ. άλλα 8 θα προστεθούν στις αρχές του 2011). Και αυτό προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη.
Στην περίπτωση απογευματινής επίσκεψης του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο τις εξετάσεις θα τις καλύπτει πλήρως το Ταμείο του, ενώ θα αναλαμβάνει και σημαντικό μέρος του κόστους που θα πηγαίνει για τον γιατρό (προβλέπεται αμοιβή κατά την απογευματινή λειτουργία). Το ποσοστό αυτό δεν διευκρινίστηκε μέχρι στιγμής.
Οπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη των Γ. Κουτρουμάνη (αναπληρωτής υπουργός Εργασίας) και Μ. Τιμοσίδη (υφυπουργός Υγείας), προωθείται ήδη η υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στα δύο υπουργεία προκειμένου οι «ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την εκτέλεση συνταγών διαγνωστικών εξετάσεων, όχι μόνο κατά την πρωινή βάρδια, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων».
Ετσι, θα μπορεί ο ασφαλισμένος κάθε Ταμείου να κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Παράλληλα, «παγώνουν» οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα ώστε να μειωθεί το τιμολόγιο κάθε πράξης που καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο και να ενισχυθούν τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων.
Με τη συμφωνία αυτή, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία, αλλά και χρημάτων για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις «προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αναλαμβάνοντας σημαντικό μέρος του κόστους των εξετάσεών τους» (καθώς τα Ταμεία έχουν συγκεκριμένο τιμολόγιο ανά πράξη).
Οπως εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης, τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν το 2009 για υγειονομική περίθαλψη περί τα 10,2 δισ. ευρώ, μια δαπάνη που συμπεριλαμβάνει και τη φαρμακευτική, αλλά και τις δαπάνες για ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε διαγνωστικά κέντρα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί η δαπάνη αυτή κατά το 1/3, στα 7,4 εκατ. ευρώ.
Ηδη το 2010 υπήρξε μείωση της δαπάνης κατά 850 εκατομμύρια, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 1,4 δισ. το 2011 και στα 3,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2012. *