«Ψαλίδι» έως και 50% στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, ζητεί το υπουργείο Υγείας.Στις περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνεται η μείωση, οι προϋπολογισμοί επιστρέφονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων για νέες περικοπές. Η ανάγκη περικοπών είναι μεγάλη, καθώς τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων εκτιμώνται μόλις στα 70 έως 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν αφαιρεθούν τα λειτουργικά και οι αμοιβές του προσωπικού, δεν θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομ.
Η πίεση για μειώσεις είναι ασφυκτική σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ορισμένοι διοικητές σχολιάζουν ότι τα ποσά παραπέμπουν σε προϋπολογισμούς... εξαμήνου. Οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς γίνονται από πάνω προς τα κάτω: Εχουν αποφασιστεί από τις ηγεσίες τωνυπουργείων Οικονομικών και Υγείας και οι διοικητές καλούνται απλά να τους εφαρμόσουν! Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Νίκου Πολύζου:
«...Διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών οι οριστικοί πίνακες των συνοπτικών προϋπολογισμών ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) με τις αντίστοιχες προβλέψεις εσόδων-εξόδων του προϋπολογισμού των νοσοκομείων εποπτείας αυτών, όπως αυτοί εναρμονίστηκαν στις οδηγίες των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των πολιτικών ηγεσιών των δύο υπουργείων...».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Πολύζος ζητεί να ενημερωθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το παρόν έγγραφο. «Σε περίπτωση που υποβληθούν προϋπολογισμοί για τα νοσοκομεία εποπτείας σας και διαπιστωθούν υπερβάσεις ανά ΥΠΕ, θα επιστραφούν άμεσα για διόρθωση», τονίζει ο γενικός γραμματέας.
«Απολογία»Οι διοικήσεις των νοσοκομείων «απολογούνται» στο υπουργείο Υγείας και αυτό -με τη σειρά του - στο υπουργείο Οικονομικών. Με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ηλία Πεντάζο, ο κ. Πολύζος αναφέρει συνοπτικά τα εξής:
Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων (3 δισ. ευρώ ετησίως, πλην μισθοδοσίας) και η αδυναμία πληρωμής μεγάλου μέρους των νοσηλίων από τα Ταμεία, διαμόρφωσαν ένα ετήσιο χρέος της τάξης του 0,4% έως 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η δαπάνη φαρμάκου (σχεδόν 50%).
Με βάση αυτά, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει τους εξής στόχους: Να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες, από 2,9 δισ. ευρώ το 2009, στα 2,5 δισ. το 2011, με επίκεντρο τον έλεγχο των τιμών ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών και την κατανάλωση φαρμάκων. Να εισπράξει (πιθανώς) απαιτήσεις των νοσοκομείων προς τρίτους (κυρίως Ταμεία) ύψους 2,1 έως 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέτρα αυτά, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν το ετήσιο έλλειμμα περίπου στο 0,4 δισ. ευρώ το 2010 και 0,2 δισ. το 2011 (0,2% και 0,1% του ΑΕΠ αντίστοιχα).
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι οδηγούμαστε σε κλείσιμο τμημάτων, με το επόμενο βήμα να είναι το κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας σημείωσε ότι «στην εικόνα κοινωνικής ερημοποίησης που προκαλεί το μνημόνιο δεν υπάρχουν οάσεις, ούτε καν οφθαλμαπάτες.
Το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε τόσο δραματικές περικοπές, ώστε από την άνοιξη τα νοσοκομεία θα αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειωδέστερα υλικά για τη νοσηλεία των ασθενών και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο τμημάτων. Θα επακολουθήσει κλείσιμο Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με πρόσχημα τον ''εξορθολογισμό''».
ΝΟΣΗΛΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Τα Ταμεία θα καλύπτουν έως το 90%
Τα Ταμεία θα καλύψουν το οικονομικό «άνοιγμα» των νοσοκομείων. Με έγγραφό του προς το υπ. Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας κ. Νίκος Πολύζος σημειώνει ότι προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολιτικές για την είσπραξη εσόδων από τα νοσοκομεία. Τα ποσά που πληρώνονται σήμερα για νοσήλια στο ΕΣΥ, θεωρούνται πολύ χαμηλά σε σχέση με το κόστος. Τα Ταμεία σημειώνει θα προκαταβάλλουν, επίσης, το 90% των νοσηλίων που τους υποβάλλουν τα νοσοκομεία, όπως προβλέπει ο Νόμος.