Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σε 48ωρες κυλιόμενες απεργίες προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί!

farmakio2
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί στην Αθήνα και τον Πειραιά, ως απάντηση στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους φαρμακοποιούς.
Η απόφαση για πιθανές κινητοποιήσεις θα ληφθεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου σε έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Η πρόταση που θα συζητηθεί στη συνέλευση των φαρμακοποιών θα είναι η πραγματοποίηση 48ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων. Στα ανοικτά κατά τη διάρκεια των
κινητοποιήσεων διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία δε θα χορηγούνται φάρμακα προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασφαλισμένων τοις μετρητοίς, θα εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης και οι ασφαλισμένοι θα διεκδικούν τα χρήματα τους από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία
Την πρόθεσή τους αυτή γνωστοποίησαν σήμερα το απόγευμα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τα μέλη της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σε συνάντηση που είχαν με βασικό θέμα συζήτησης την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το rebate και τα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.
Ανοικτά το Σάββατο με ωράριο καταστημάτων
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι στο εξής τα φαρμακεία όλης της χώρας θα είναι ανοικτά και το Σάββατο με ωράριο καταστημάτων, εφόσον το επιλέξουν οι ιδιοκτήτες τους και χωρίς προς το παρόν το νέο καθεστώς να ισχύει υποχρεωτικά για όλους.
Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών
«Θέλουμε να παραμείνει κλειστό το επάγγελμα των φαρμακοποιών αλλά και να συζητήσουμε το θέμα της άδειας των επαγγελματιών του κλάδου ώστε να έχουν όλοι ίση πρόσβαση στο επάγγελμα», είπε ο υπουργός Υγείας στους φαρμακοποιούς.
Ο κ. Α. Λοβέρδος πρότεινε η συγκεκριμένη ρύθμιση να αφορά την κληρονομικότητα, δηλαδή τον τρόπο μεταβίβασης της άδειας φαρμακείου όταν ο φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται. Ο γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος πρότεινε να επιστρέφεται η άδεια στην Αρχή που την εκδίδει και να χορηγείται στη συνέχεια σε φαρμακοποιούς οι οποίοι είναι εγγεγραμένοι σε επετηρίδα.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί τόνισαν ότι το επάγγελμα δεν είναι «κλειστό», καθώς η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το φάρμακο, είπαν, είναι διατιμημένο προϊόν και η εμπειρία δείχνει ότι τα πολλά φαρμακεία δεν αυξάνουν τον ανταγωνισμό, αλλά τη φαρμακευτική κατανάλωση.
Την ίδια ώρα στην οδό Αριστοτέλους, μπροστά από το υπουργείο, συγκεντρωμένοι φαρμακοποιοί διαδήλωναν διεκδικώντας την πληρωμή των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα το κλίμα έντασης να μεταφερθεί και στη συνάντηση.
«Διαπραγματεύσεις με διαδηλώσεις και υπό πίεση δεν γίνονται. Την επόμενη φορά που θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο θα αποχωρήσω από το διάλογο και θα σας παραπέμψω στο υπουργείο Οικονομικών», είπε ο υπουργός Υγείας διευκρινίζοντας ότι η αποπληρωμή των χρεών «είχε κολλήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά πλέον προχωράει κανονικά» και μέχρι το τέλος του έτους οι φαρμακοποιοί θα έχουν εξοφληθεί.
Η διαβεβαίωση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντου, ο οποίος ανταπάντησε ότι: «φαίνεται ότι είμαι ο πρόεδρος του πιο αντιδραστικού συλλόγου της χώρας καθώς είπατε κύριε υπουργέ ότι τα χρέη των ταμείων προς τα φαρμακεία θα έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Και να βρείτε τα χρήματα δεν προλαβαίνετε να στείλετε 60.000 εντάλματα πληρωμής».