Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Σε αύξηση εσόδων για τα Ταμεία κατά 1,2 δισ. ευρώ προσβλέπει το υπ. Εργασίας.

Σε αύξηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,2 δισ. ευρώ προβλέπει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011 τόνισε ότι τα έσοδα, σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και άλλες δράσεις όπως: η εφαρμογή του νέου τρόπου ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους, καθώς και από την εφαρμογή του νέου μέτρου για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Ο Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε και στην προαναγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως τόνισε, στόχος του υπουργείου είναι να να πληρώνουν όλοι λιγότερα, και όχι τα 2/3 να επιβαρύνονται με μεγαλύτερες εισφορές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σε μία χώρα που η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο για την καταπολέμησή της και να δημιουργήσουμε νέα ασφαλιστική συνείδηση για να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε τα έσοδα των Ταμείων.
Ο Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο του 2011 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα εκπαιδευμένων επιθεωρητών που θα βρίσκεται καθημερινά σε ετοιμότητα για άμεση εξέταση των καταγγελιών και θα έχει αρμοδιότητες και ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο και την εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011.
Αναφέρθηκε και στο θέμα της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι με τα 17 προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει επιτευχθεί περιορισμός του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. "Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ (21/12/2010), δείχνουν ότι με αυτά τα προγράμματα δημιουργήθηκαν 103.939 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 52.425 θέσεις για συνεχή εργασία και 51.514 σε εποχική εργασία (πρόκειται για ανέργους)", τόνισε, προσθέτοντας ότι χθες, ενημέρωσε ότι έγιναν 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας. Προανήγγειλε δε ότι τα εν λόγω προγράμματα θα συνεχισθούν και θα διευρυνθούν το 2011 με νέα προγράμματα τοπικά ολοκληρωμένα.