Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Οικονομίες 400 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα!

Oι φαρμακευτικές εταιρείες συμφώνησαν χθες με την κυβέρνηση να προχωρήσουν εφέτος σε μειώσεις των τιμών των φαρμάκων για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος από τις ανάγκες των 400 εκατ. ευρώ που αναζητεί ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος προκειμένου να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες με τους εκπροσώπους του κυκλώματος φαρμάκου (εταιρείες, γιατρούς και φαρμακοποιούς), τη συμμετοχή της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας κυρίας Λούκας Κατσέλη και της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και έπειτα από συζήτηση τεσσεράμισι ωρών συμφωνήθηκε το πλαίσιο μιας τριετούς προγραμματικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει:

- Σταθερό πλαίσιο τιμών (μετά τις μειώσεις), λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παράλληλα οι επιχειρηματίες ζήτησαν άμεση εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων προς αυτούς. «Δεν είναι δυνατόν να πληρωνόμαστε με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αν ρευστοποιηθούν έχουν απώλεια 30%».

Α πό την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων- ειπώθηκε πως οι γιατροί πρέπει να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα θεραπείας του ΕΟΦ-, καθώς και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Επίσης συζητήθηκε οι φαρμακοποιοί να παράσχουν έκπτωση στις τιμές των φαρμάκων που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών για τη μείωση των κερδών των φαρμακείων με τη θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate.

Η κυρία Κατσέλη επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν» και πρόσθεσε ότι «για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγοράθα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών» ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και τις παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη των 400 εκατ. ευρώ που διαπιστώνεται για την εύρυθμη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων προέκυψε από το γεγονός ότι εφέτος η μείωση των τιμών των φαρμάκων δεν άρχισε να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου, αλλά επί της ουσίας από τις αρχές Μαΐου. Ετσι χάθηκαν πέντε μήνες μειωμένων τιμών. Η κατάσταση φυσικά θα είναι διαφορετική από τις αρχές του 2011, δεδομένου ότι έναντι του 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν ετήσιο όφελος περίπου 1,2 δισ. ευρώ.