Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Σκάνδαλο Κατσέλη» με φαρμακοβιομηχανίες καταγγέλει ο Μ.Σαλμάς!

(πηγη: ΕΛΕΥΘ.ΤΥΠΟΣ)
Σκανδαλώδη ρύθμιση καταγγέλλει ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Ν.Δ., βουλευτής Μάριος Σαλμάς στο χώρο του φαρμάκου… Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη μαζί με το γενικό γραμματέα του υπουργείου της, κ. Κομνηνό, δεν εφαρμόζουν το νόμο που ψήφισε η Βουλή μόλις τον περασμένο Μάρτιο για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων (που παίρνει τον Μ.Ο. των 3 φθηνότερων τιμών από Ευρώπη των 22)… Αντιθέτως, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε αίφνης οριζόντια μείωση των τιμών στα φάρμακα, την οποία δεν έχει ψηφίσει η Βουλή!
Οπως εξηγεί ο κύριος Σαλμάς, η οριζόντια μείωση σημαίνει όμως ότι ευνοούνται μερικές μόνο φαρμακοβιομηχανίες. Είναι δηλαδή «σαν να ήρθε η κυβέρνηση σε συμφωνία με μερίδα της φαρμακοβιομηχανίας που θα έχανε τα μέγιστα εάν εφαρμοζόταν ο νόμος (με Μ.Ο. της Ευρώπης των 22)», δηλώνει ο κύριος Σαλμάς. Και συμπληρώνει: «Τότε, οι συγκεκριμένες εταιρίες θα αναγκάζονταν σε 35% έως 70% μειώσεις στα φάρμακά τους. Ενώ με την οριζόντια μείωση στην αγορανομική διάταξη που πήρε “πάνω της” η κυρία Κατσέλη, μειώνονται μόλις κατά 20%».

Το βάρος στα Ταμεία
Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται να πληρώσουν το δυσβάσταχτο βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης που τους αναλογεί, αυξάνοντας εκ νέου το χρέος τους και την πίεση στον τομέα συντάξεων που κανονικά δεν θα έπρεπε να «επωμίζεται» το βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης.
Oπως διέρρευσε στον Τύπο, το πρώτο 4μηνο του 2010 το ΙΚΑ πλήρωσε για φάρμακα 750 εκατ. ευρώ έναντι 700 που πλήρωσε το αντίστοιχο 4μηνο του 2009, το οποίο, σημειωτέoν, θεωρήθηκε χρονιά-έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης… Δηλαδή, έχουμε φέτος 7,8% συνολικά αύξηση στις δαπάνες του ΙΚΑ για το φάρμακο. Η αιτία είναι η αύξηση του όγκου συνταγογράφησης και όχι της τιμής των σκευασμάτων. Εάν, ωστόσο, δεν είχαν κάνει τίποτα από την εκλογή τους και μετά, τον Φεβρουάριο θα έβγαινε νέο δελτίο τιμών για περίπου 1.000 φάρμακα στο πλαίσιο εφαρμογής των νόμων (που λένε ότι κάθε 4 χρόνια παίρνουν τα φάρμακα νέα τιμή…) και θα μειωνόταν η τιμή για 1.000 σκευάσματα λόγω λήξης της πατέντας ή επειδή είναι γενόσιμα και πάλιωσαν….
Το πρώτο 4μηνο του 2010 ο ΟΑΕΕ δαπάνησε 113 εκατ. ευρώ για φάρμακα έναντι 98 του αντίστοιχου 4μήνου του 2009. Αρα παρουσίασε 15% αύξηση στις δαπάνες.

Επιπρόσθετα προβλήματα
Αλλοι παράγοντες που οξύνουν το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα διαχρονικά είναι εξάλλου η πολιτική στο φάρμακο στις ιδιωτικές κλινικές, τα αποκαλούμενα «ακριβά φάρμακα», αλλά και τα δελτία νέων τιμών που αργούν να εκδοθούν πλήττοντας τον ανταγωνισμό. Τα προβλήματα είναι φυσικό να διογκώνονται και με την καθυστερούμενη εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα συνδέσει τα ιδιωτικά ιατρεία με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία… Σήμερα, εξάλλου, οι ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν τα φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία με 35% κέρδος λιανική τιμή. Ηταν λάθος η νέα παράταση με νόμο, κάτι που είχε τονίσει στη Βουλή και ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Ν.Δ., βουλευτής Μάριος Σαλμάς…Εχουν δοθεί πάνω από 20 παρατάσεις στις κλινικές τα τελευταία 8 χρόνια ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να μη χρεώνουν λιανική στο φάρμακο…
Επιπλέον, σήμερα τα φαρμακεία χρεώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στα 89 ακριβά φάρμακα (για χημειοθεραπείες, νεφροπάθειες…) με 35% κέρδος. Αυτό δεν ίσχυε επί Ν.Δ. Το ψήφισαν με τη λίστα. Ηδη στο Ν. Αρτας υπάρχει σκάνδαλο ανοιχτό που ερευνάται…
Η «θεραπεία» για τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτή που επί 8 μήνες έχουν «παγώσει», όπως και τα υποέργα που είχαν προταθεί στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρξε δε η εξής παλινωδία: Ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως έργο βγήκε με πρόσκληση ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του υπ. Ανάπτυξης, μετά από 3μήνες αποφάσισαν να το χειριστεί απευθείας το Μαξίμου.