Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Επ΄ αμοιβή απογευματινά χειρουργεία που καλύπτονται από ιδιωτικές ασφάλειες σχεδιάζει το υπ. Υγείας

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το ποσό που θα καλούνταν να δώσουν σε νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα.
Απογευματινά χειρουργεία επ' αμοιβή, που θα πραγματοποιούνται και μέσω πακέτων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το ποσό που θα καλούνταν να δώσουν σε νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο ασφαλιστικών εταιρειών, ο κ. Γεωργιάδης διεμήνυσε πως στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει ελκυστικά πακέτα υπηρεσιών, που θα μπορούν να πωληθούν μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τις οποίες και κάλεσε να συνάψουν συνεργασίες με τα δημόσια νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει την εισροή χρημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, να μειώσει την αναμονή των ασθενών για τα πρωινά χειρουργεία και ταυτόχρονα να πατάξει το «φακελάκι». Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, τα έξοδα των απογευματινών χειρουργείων θα εκπίπτουν από τη φορολογική δήλωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν πλέον κίνητρο να ζητούν απόδειξη.

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ, που εμπλέκεται στην εκπόνηση του σχεδίου για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, εκτιμά ότι σε 18 μήνες εφαρμογής θα αυξηθούν κατά 360.000 οι νοσηλείες και κατά 700 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα για το ΕΣΥ.

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος τους έτους

Έντονη, πάντως, είναι η διαφωνία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών.

«Να μπαίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μες στα νοσοκομεία και να πωλούν πακέτα είναι καινοφανές. Ο κύριος Γεωργιάδης φαίνεται θέλει κατά συνέχεια του ρόλου του πωλητή βιβλίων να γίνει πωλητής πακέτων ασφαλιστικών εταιρειών. Νομίζω ότι και στους πολίτες προκαλεί αλγεινή εντύπωση, οι οποίοι δεν έχουν να δώσουν γάλα στα παιδιά τους και ο κύριος Γεωργιάδης τους καλεί να κάνουν ιδιωτικά συμβόλαια για να έχουν περίθαλψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.